Portal 072info

Vodič za početnike: Najvažnije je pronaći pravo mjesto za plivanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako početnici uglavnom angažiraju trenera da s njima radi na usavršavanju vještina plivanja, trebalo bi povesti računa o nekoliko stvari kada se osamostalite i ohrabrite da sami odete na plivanje. Od svih stvari najvažnije je pronaći pravo mjesto za plivanje i ne ići rano na kupališta na kojima nema puno ljudi, a trebali biste povesti računa i o samoj temperaturi vode, prenosi Guardian.

Pronađite pravo mjesto

Na samom početku dobro se raspitajte na kojim lokacijama se nalaze plaže koje štite spasioci, a prije toga obratite pažnju na to gdje se nalaze najčistija kupališta u vašoj neposrednoj blizini.

Ne idite rano

Ne trebate ići na plivanje u ranim jutarnjim satima, pogotovo ako volite plivati ​​u skrovitim uvalama. Odlazak na plivanje ranim jutrom je generalno manje popularno, a također je i opasnije za mnoge početnike s obzirom na to da u tom vremenskom periodu uglavnom bude manje kupača i teško da će vam neko pružiti pomoć ako bude bila potrebna.

Uradite svoje istraživanje

Ukoliko preferirate plivanje u manjim rijekama ili jezerima, najprije istražite da li tokom nevremena ili u kontinuitetu od nesavjesnih pojedinaca ili privrednih subjekata dolazi do izljevanja otpadnih voda. Ukoliko, pak, volite otići na more, izaberite plažu s malim promjenama plime i oseke tako da možete bezbjedno plivati.

Vodite računa o temperaturi vode

More se ljeti postepeno zagrijava, a najčešće dostiže ​​svoj vrhunac u septembru tako da će i u najtoplijim ljetnim danima biti uglavnom hladno. Brza promjena tjelesne temperature može biti opasna, tako da polako ulazite u vodu kako bi se vaše tijelo adaptiralo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME