Vojni stručnjak: Evo zašto će Putin uskoro predložiti prekid vatre

putin
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ruska invazija na Ukrajinu započela je 24. februara ove godine. Međutim, uprkos tome što vojska Vladimira Putina već tri i po mjeseca pokušava okupirati Ukrajinu, ukrajinske obrambene snage pružaju značajan otpor te su na nekim područjima uspjele odbiti ruske trupe. 

Zbog gubitka generala i drugih visokih časnika te neumorne ukrajinske borbe, američki vojni stručnjak i historičar Filips O’Brajan (Phillips O’Brien) vjeruje da bi Putin u idućih nekoliko dana mogao predložiti prekid vatre.

Brza reakcija

Kada je započela takozvana “specijalna vojna operacija”, kako je Putin naziva, 24. februara, on je vjerovao da će to biti brza akcija. Više od 100.000 ruskih vojnika napalo je Ukrajinu na nekoliko frontova, ali situacija se nije razvijala kako je to Kremlj želio.

– Zbog velikih gubitaka ljudstva i ratnog materijala oni jednostavno nemaju priliku da brzo napreduju. Čak i ako bi Rusi uspjeli probiti rupu u odbrambenim linijama, ne bi to mogli iskoristiti da dobiju prednost – rekao je O’Brien.

On pojašnjava da se smanjuje borbena aktivnost u Ukrajini s jedne strane, a s druge strane jača bijes u Kremlju. 

Ruske trupe više ne mogu dugo sudjelovati u ratu – naglašeno je. 

Proglašenje pobjede

– Čim Putin proglasi pobjedu u Donbasu, Moskva će održati lažne referendume kako bi stanovnici mogli izraziti “želju” da se pridruže Ruskoj Federaciji – navodi vojni stručnjak i ističe da Kijev u ovim okolnostima neće pristati na prekid vatre, prenosi Hellas postsen.

– Sve dok Kijev osjeća da ima pomoć koju želi, vrlo je malo vjerojatno da će se zadovoljiti prekidom vatre koji predlaže Rusija, osobito jer bi tako izgubili 20 posto svog teritorija – zaključio je O’Brajan.