Vojnik dao ultimatum Vladi Njemačke da povuče mjere i ukine obaveznu vakcinaciju

Screenshot 2 132
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Njemačko ministarstvo odbrane u četvrtak je saopštilo da istražuje video poruku vojnika koji prijeti vladi ukoliko ne povuče mjere protiv koronavirusa i obaveznu vakcinaciju vojnika.

“Video sadrži prijetnje vladavini prava što je neprihvatljivo”, objavljeno je iz ministarstva na Twitteru, bez više detalja o istrazi koja je u toku.

U videu koji se brzo proširio putem interneta, čovjek koji se predstavlja kao mlađi oficir i koji je u vojnoj uniformi, daje vladi ultimatum da povuče mjere protiv koronavirusa i prijeti da će preduzeti mjere sa svojim saborcima ako se zahtjevi ne ispune.

Njemačka vojska u posljednjim godinama suočila se s nizom incidenata krajnje desnice, a desetine vojnika suspendovane su zbog povezanosti s desničarskim i ekstremističkim grupama. Vlada Njemačke je uvela strožije mjere, kao i obaveznu vakcinaciju za određene poslove, uključujući zdravstveno i vojno osoblje.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se broj oboljelih od omikrona udvostručuje svakih dva do tri dana te da može uzrokovati masivni peti talas zaraze početkom januara.

Njemački Institut “Robert Koch” objavio je u četvrtak da je u protekla 24 časa zabilježeno 42.770 novih slučajeva koronavirusa i 383 smrtna slučaja, uz napomenu da su podaci nepotpuni zbog praznika.