Screenshot 1 35
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 7, 2022 @ 8:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Ministarstvo odbrane Tajvana organizovalo je danas veliku vojnu vježbu u kojoj su učestvovale vojne trupe i oklopna vozila, a u okviru koje se simulirala ulična bitka protiv kineske vojske.

Prema informacijama tajvanskog ministarstva, vojnici su se danas podijelili u dvije grupe te su simulirali ulične borbe u gradskom središtu. Pucali su jedni na druge iz kuća i barikada, a tenkovi su prolazili gradskim ulicama u potrazi za “neprijateljima”.

Jedan od tajvanskih instruktora u Vojnoj pješadijskoj školi Kiwi Yang izjavio je kako urbano ratovanje postaje sve važnije u obučavanju vojnika.

“Svaka buduća bitka za zaštitu Tajvana bit će urbani rat. Većina stanovnika Tajvana upravo živi u gradovima. Borbeni planovi kineskih komunističkih trupa prvo podrazumijevaju invaziju iz priobalnih gradova, a zatim će borbe napredovati prema stambenim naseljima i komercijalnim područjima. Na kraju rata, cilj će biti osvajanje planinskih sela”, rekao je Yang.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Također, vojni instruktor je naglasio kako bi promjenjivo vrijeme i planinski lanci predstavljali veliki problem za eventualno invaziju teritorije Tajvana te je pojasnio kako bi takav poduhvat predstavljao pravi izazov za svaku vojsku, pa tako i za kinesku.

Tajvan je tokom 2021. godine zabilježio upade oko 970 kineskih vojnih aviona u dio koji Tajvan smatra vlastitim zračnim prostorom. Tajvanski ministri su izjavili kako je Kina tokom 2021. godine izvršila dvostruko više upada u zračni prostor nego što je to bio slučaj 2020. godine.

LIDER