Screenshot 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Dok se svijet priprema za ulazak u eru električnih automobila, vrijeme manuelnih mjenjača polako ističe.

FIXGEHALT

Neki proizvođači planiraju okončati proizvodnju automobila s manuelnim mjenjačima prije nego pređu na potpuno električnu ponudu, a čini se da je i Volkswagen potpisao “smrtovnicu” za manuelni mjenjač, barem tako tvrdi njemački magazin “Auto Motor und Sport”.

Nakon skupe afere Dieselgate i uoči skupe električne budućnosti, VW želi smanjiti troškove više nego ikad ranije, a jedan od načina je pojednostavljivanje ponude pogona. Stoga se njemački gigant okreće automatskom DSG mjenjaču te odustaje od manuelnog, a taj postepeni proces počinje 2023. godine.

Sljedeća generacija automobila će i dalje imati benzinske i dizelske motore, ali ne i treću papučicu. Novi kompaktni crossover Tiguan na tržište stiže 2023 godine, a vjeruje se da će biti ponuđen ekskluzivno s automatskim mjenjačem. Ista priča će biti i s obnovljenim Passatom koji dolazi iste godine uz, dok bi u slučaju ovog modela kupci mogli dobiti samo karavan.

LIDER

Pomenuti magazin navodi da će manuelni mjenjač iz Volkswagenove ponude nestati do 2030. godine. Ovakva politika će vjerovatno utjecati na ostale brendove u okviru VW Grupe, odnosno na Škodu, SEAT i Audi.

S obzirom na najave da naredni Passat dolazi samo s automatskim mjenjačem, to bi moglo važiti i za sljedeću generaciju Škodinog modela Superb jer dijele platformu i proizvodit će se zajedno u postrojenju u Bratislavi u Slovačkoj.

VW je potvrdio devetu generaciju Golfa, tako da se očekuje da nova Octavia i Leon također izgube papučicu kvačila.