Volkswagenu prodaja pala čak 15 posto

vw2

Njemački  proizvođač automobila Volkswagen prošle je godine prodao 15.1 posto manje putničkih vozila nego u godini ranije.

U teškom tržišnom okruženju VW je kupcima diljem svijeta lani isporučio 5.32 milijuna vozila istoimenog brenda, što je gotovo milion manje nego u godini prije, pokazuje u utorak objavljeni izvještaj. Najveći pad potražnje zabilježio je na zapadnoeuropskom tržištu, gdje mu je prodaja pala za 23.4 posto, dok je u Kini pad bilo osjetno manji i iznosio je 9.9 posto.

Ohrabrujući su zato podaci u području elektromobilnosti, kojoj se Volkswagen u potpunosti posvetio. Njegove brojke potpuno električnih vozila (BEV) su gotovo utrostručene, dok su isporuke svih kategorija električnih automobila, uključujući plug-in hibride, više nego udvostručene.

Audi je izvijestio da je lani kupcima širom svijeta isporučio više od 1.69 milona vozila, što je pad od 8.3 posto u odnosu na godinu ranije. U Kini je prodaja porasla oko pet posto, ali je ukupan godišnji rezultat posljedica pada u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje je utjecaj pandemije dugotrajniji.

Među njemačkim proizvođačima luksuznih automobila Audi je po broju prodanih automobila lani tako zauzeo treće mjesto, iza Daimlerovog Mercedes-Benza, s 2.16 milijuna prodanih automobila, i BMW-a, koji ih je prodao 2.03 milijuna, navodi agencija dpa.

Prethodni članakU rudniku Breza povrijeđeno pet rudara, jedan smrtno stradao
Sljedeći članakZašto je natalitet veći na sjeveru Evrope nego na jugu