Screenshot 3 26
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Elmedin Voloder, kojeg je Vlada Federacije BiH danas imenovala za v. d. direktora tog javnog preduzeća, obećava da će njegovim dolaskom biti intenzivirana gradnja autocesta i brzih cesta u FBiH. Ističe da su mu prioritet dionice autoputa na sjeveru i jugu države, gradnja tunela Prenj, brze ceste u Krajini i Tuzlanskom kantonu.

“Prvo ću podvući crtu, da vidimo kakvo je stanje u Autocestama FBiH. Imamo mnogo posla, imamo sredstva i gradnja autocesta i brzih cesta treba da krene puno brže i bolje. Angažirant ću što više inžinjera građevinske struke”, kaže Voloder.

Brze ceste od Kladuše do Bihaća i Mostra do granice

Upitan za konkretne projekte, kaže da će insistirati da se riješi situacija sa Zeničkom zaobilaznicom, koja je izgrađena, ali nije puštena u promet. Enegriju će usmjeriti i na realizaciju najvećeg i najzahtjevnijeg projekta na Koridoru 5C – tunel Prenj.

“Insistirat ću i da što prije počne gradnja autoputa sjever, prema Doboju te zaobilaznice oko Mostara”, kaže Voloder.

Osim autocesta, kaže da je od izuzetne važnosti da počne gradnja brzih cesta. Navodi da građani nekih kantona, poput Unsko-sanskog i Tuzlanskog, plaćaju akcize, a od toga nemaju nikakve koristi.

Zato najavljuje angažman na gradnji brzih cesta Kladuša – Cazin – Bihać, zatim Tuzla – Orašje, brze ceste od Mostara, preko Širokog Brijega, do granice s Hrvatskom…

“Uglavnom, posla ima, treba ubrzati procese. Moja namjera je dobra, u ove poslove želim uključiti mlade stručnjake, da ostanu u zemlji, da ne razmišljaju o odlasku”, kaže Voloder.

Privatni biznis i mandat u Parlamentu

S obzirom na to da je do sada imao udjele u nekoliko privatnih firmi te da je zastupnik u Parlamentu FBiH, Volodera smo pitali da li je u sukobu interesa. Tvrdi da nije i da je sve poduzeo kako bi situacija bila zakonski čista.

Kaže da će se zastupničkog mandata odreći i da je predao zahtjev, mada zakon dopušta da određeni period zadrži obje funkcije, s obzirom na to da nije imenovan za direktora, već vršitelja dužnosti. Kada je riječ o privatnim firmama, kaže da je sa suvlasnikom dogovorio prodaju svog udjela.

“Dosta sam doprinosa dao kroz projektovanje i nadzor, ostvario sam svoje interese, sada sam došao u godine kada želim dati doprinos razvoju društva”, objašnjava Voloder, upitan zašto se zarad javne funkcije odlučio odreći unosne poduzetničke karijere i zastupničkog mandata.