Vozi auto u 94. godini: Milion kilometara bez udesa

Opreznijom vožnjom i pridržavanjem propisa, može se bezbrižno dočekati penzija i uživati u životu, tvrdi Miloš Nikitović, najstariji vozač iz Požege i vjerovatno jedan od najstarijih u Srbiji.

Iako gazi desetu deceniju, Miloš Nikitović još se provoza autobilom. Ljekari su na pregledu mogli samo da konstatuju vitalnost i produže vozačku dozvolu još dvije godine.

“Ja sam 1953. polagao vozački ispit. Nijednoga minuta mi nije oduzeta vozačka dozvola. Trideset pet godina sam vozio u firmi kola, putnička kola, direktora vozio. Ali nikada nisam imao nikakih problema, ništa, ništa”, naglašava Miloš.

Za dugovječnost smatra da je zaslužna genetika od majke koja je živjela 97 godina. Miloš kaže da u 94. formu održava kretanjem na sopstveni pogon. U dobroj kondiciji je i njegov brat.

“On je stariji malo od mene. Nije malo, dvije godine. Ali je isto, još uvijek se kreće, isto je sve. Samo on ne nosi štap. I ja ga nosim onako, ne znam ni ja radi čega”, dodaje Nikitović.

Bezbrižnost u penzionerskim danima uživa i zahvaljujući brizi sinova, na koje se ponosi.

“Miloš je vrlo bio ponosan na taj posao koji je radio. Najprije je krenuo, vozio traktor, kad je došao iz vojske, pa prvi kombajn …I na sreću ta njegova karijera je bila vrlo uspješna da nije imao neke pehove. I evo, završio je tu karijeru kao vozač, vozeći putnički automobil, takođe milion kilometara bez udesa”, napominje Milošev sin, Mile Nikitović za “RTS”.

Danas on sluša mlađe, a kako mu život nije bio lak, potomstvu je prenio najvažniju lekciju.

“Ja sam uvijek rješavao te probleme, kada sam nekad imao tih problema, usput to rješavam i sve iziđe kako valja na kraju. Čovjek, ne treba nikad da se zapusti, uvijek nek razmišlja da uvijek postoji sutra”, poručuje vitalni Miloš Nikitović.

Tako je kao vozač obišao i Еvropu, a svuda se snalazio samo na maternjem jeziku.

Zato treba čuvati tradiciju, tvrdi Miloš, koji vedrinom i humorom često sokoli mlađe od sebe.

RTS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE