AUTOR: H.D.
DATUM: lip 14, 2021 @ 9:10
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Razmišljate li o tome da u svoj raspored aktivnosti za ljeto ubacite vožnju bicikla? Ne prezajte od toga i donesite pozitivnu odluku, jer će zahvaljujući tome vaše tijelo profitirati. Medicinski fakultet Univerziteta „Harvard“ na svojoj stranici izdvojio je pet važnih dobrobiti vožnje bicikla.

1. Čuva zglobove

Kada vozite bicikl, svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti zdjelice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja bicikla dobra je za sve ljude koji imaju problema s boli u zglobovima ili artritisom.

2. Osigurava aerobnu tjelovježbu

Aerobne vježbe karakterizira vrlo umjeren intenzitet te su one prije svega usmjerene na poboljšanje našeg zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja bicikla sjajan oblik aerobne tjelovježbe zbog pedaliranja, koje poboljšava rad našeg srca i mozga, a sjajno djeluje i na kardiovaskularni sistem. Također, potiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće), koji poboljšava naše raspoloženje.

3. Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koristite skoro sve mišiće, a najviše mišiće stražnjice, kvadriceps te mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja rade i abdominalni mišići, koji pomažu u balansiranju, a koristimo i mišiće u rukama i ramenima.

4. Olakšava razne svakodnevne aktivnosti

Dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i uspinjanje uz stepenice.

5. Pomaže u jačanju kostiju 

Aktivnosti poput pedaliranja u kojima tijelo mora pružati otpor povećavaju gustoću kostiju. Prije početka intenzivne vožnje bicikla razgovaramo sa svojim ljekarom ako imamo probleme sa srcem, artritis ili tanke kosti. Ako imate osteoporozu, razmislite o vožnji tricikla, koji je mnogo stabilniji od bicikla. Ako ste nedavno imali frakturu, uopće nemojte voziti bicikl dok se ne oporavite, jer bi novi pad mogao pogoršati postojeću povredu.

Gubitak kilograma

Ako vam je na pameti gubitak kalorija, bicikliranjem ćete se sigurno riješiti suvišnih masnoća. U sat vožnje bicikla možete izgubiti između 450 i 800 kalorija, ovisno o brzini, težini i usponu. Prilikom okretanja pedala na biciklu rade velike grupe mišića.

Manje stresa

Ljubitelji bicikliranja reći će da je ta aktivnost svojevrsna antistres terapija. Mnoga su istraživanja pokazala da samo 20 minuta dnevno na biciklu može utjecati na smanjeno lučenje hormona koji uzrokuju stres. Naravno, svjež zrak i zrake sunca dodatno će pojačati osjećaj sreće.

Pravila

Vozite bicikl do 30 minuta, prvih pet minuta treba biti zagrijavanje laganom vožnjom, a posljednjih pet minuta usporite okretanje pedala. Kontinuirana vožnja treba trajati 20 minuta. Nakon vožnje rastegnite tijelo, a posebno noge. Vozite na 50-60 posto maksimalne srčane frekvencije. Za povoljne kardiorespiratorne efekte pedaliranje treba biti oko 90 obrtaja u minuti.

Odjeća

Odjeća treba biti udobna i štititi od hladnoće i toplote. Ako temperatura padne ispod 18 stepeni, preporučuje se korištenje višeslojne biciklističke opreme pripijene uz tijelo.

LIDER