Portal 072info

Vraća li se NK Čelik na veliku scenu?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog toga navijači Čelika uživaju u posljednje vrijeme i raduju se svakoj novoj utakmici. Kako bi vam osvježili pamćenje, u ovom tekstu ćemo se prisjetiti kada je Čelik posljednji put bio ovako dobro plasiran na tabeli poslije 24 odigrana kola.

Zeničani se trenutno nalaze na 5. poziciji sa 34 osvojena boda što je, poređenja radi, duplo više osvojenih bodova u istom periodu prošle sezone. Ekipa sa Bilinog Polja trenutno zaostaje dva boda za Širokim Brijegom i Željezničarom koji se nalaze na 4. i 3. mjestu, pa je sasvim realno da će se do kraja sezone sa pomenutim klubovima boriti za odlazak u Evropa ligu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada smo se već dotakli prošle sezone, treba reći da je Čelik u ovo vrijeme prošle godine igrao Ligu za opstanak te je bio peti na tabeli od šest klubova sa sveukupno 17 osvojenih bodova poslije 24 kola u sezoni.

Sezonu prije te Čelik je također igrao Ligu za opstanak u ovo vrijeme, a nakon 24 odigrane utakmice imao je također 17 osvojenih bodova jer je upisao tri pobjede, osam remija i 13 poraza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeničanima je daleko bolje išlo u sezoni 2015/16 kada se liga nije dijelila u drugom dijelu na Ligu za opstanak i Ligu za prvaka već se igralo 30 regularnih kola, a tada je Čelik nakon 24 meča bio na 7. poziciji sa 35 osvojenih bodova što je za jedan više nego ove sezone. Ipak, tada Zeničani nisu bili u trci za evropska takmičenja jer su šest kola prije kraja zaostajali preko 10 bodova za timovima koji su se nalazili u samom vrhu tabele.

Čelik je igrao nešto slabije u sezoni 2014/15 jer je nakon 24 odigrana kola bio na 8. poziciji sa 29 bodova. Tada nije bio ni blizu trke za Evropa ligu. Na istoj poziciji su se Zeničani nakon 24 kola nalazili i tokom sezone 2013/14, ali tada su imali pet bodova više nego godinu kasnije, odnsono 34 koliko imaju i danas. Ipak, ni to nije bilo dovoljno za borbu za Evropu jer su imali 10 bodova manje od četvrtoplasiranog Sarajeva šest kola prije kraja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

E, sada konačno dolazimo do sezone 2012/13 kada se Čelik šest kola prije kraja borio za Evropa ligu. Tada su Zeničani nakon 24 kola bili na 6. poziciji sa 37 osvojenih bodova, a od trećeg mjesta su bili udaljeni šest bodova. Dakle, imali su teoretske šanse, a na kraju su i izborili Evropa ligu, ali nisu igrali ovo takmičenje jer nisu dobili licencu. Ipak, treba reći da su bili jedno mjesto slabije plasirani nego što su ove sezone nakon 24 kola.

Sezona prije te (2011/12), bila je vrlo loša za Čelik koji je nakon 24 kola bio tek na 9. poziciji sa 28 osvojenih bodova. Ništa puno bolji nisu bili ni u sezoni 2010/11 kada su nakon 24 kola imali pet bodova više nego u sezoni koju smo maloprije pominjali, ali su također zauzimali 9. poziciju bez velikih šansi za izlazak u Evropu jer su za trećeplasiranim Sarajevom zaostajali osam bodova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeničani se rado sjećaju sezone 2007/08

Da ne dužimo puno, vrijeme je da kažemo i to da je Čelik posljednji put nakon 24 odigrana kola bolje stajao na tabeli u sezoni 2007/08 kada je bio treći sa 43 osvojena boda. Zeničani su se tada borili čak i za titulu prvaka BiH, a na kraju sezone su se morali zadovoljiti “samo” sa Intertoto kupom jer su završili upravo na tom trećem mjestu sa tri boda manje od prvaka Modriče Maxime. To je bila generalno čudna sezona u Premijer ligi BiH, a osim što je Modriča bila prvak, treba reći i to d su Sarajevo i Željezničar završili na vrlo slaboj petoj, odnosno sedmoj poziciji.

Treba reći i to da je Čeliku najbolja sezona poslije pomenute bila 2012/13 kada je završio na četvrtoj poziciji. Mogu li izabranici Cihata Arslana bolje od toga, ostaje nam da vidimo u narednim sedmicama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SportSport.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 152
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME