1641572798 haris vranic 750x352 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 8, 2022 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ministar zdravstva KS Haris Vranić danas je za N1 govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS, ali i državi te o tome šta nam predstoji u budućnosti u smislu borbe protiv pandemije koronavirusa.

Vranić je na početku kazao da je istina da raste broj novozaraženih koronavirusom u BiH, ali da još ne postoji pritisak na bolnice u smislu povećanja broja hospitalizovanh.

“Imamo povećan broj pozitivnih građana, ali još uvijek nemamo pritisak na bolnice u smislu povećanog broja hospitalizacija. Vidimo zabrinjavajuću situaciju u okruženju, jer kada cijelu situaciju sagledate vidite da imate drastičan broj novozaraženih, jedan skok, ali nemate opterećenje zdravstvenog sistema. To znači da su kliničke slike blaže, da je vakcinacija polučila rezultate, pogotovo ovdje u Sarajevu gdje mi imamo oko 60 posto verificiranih vakcinisanih. Onih koji su preboljeli je blizu 70 hiljada, onih koji su vakcinisani van BiH sigurno imamo 8-10 posto, znači da smo dosegli broj od nekih 70 posto vakcinisanih što nam daje bar malo nade da se neće više nikada ponoviti onaj treći talas koji je bio užasan u smislu da nismo ništa imali. Tada smo bili goloruki u borbi protiv ovog virusa“, pojasnio je Vranić.

Ministar Vranić je pojasnio da s naučne strane, svaka pandemija nakon dvije godine prirodno ide prema kraju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Epidemiološki, naučno dokazano već nakon dvije godine bilo koja epidemija ide kraju svojim prirodnim putem. Tako ste imali kraj tzv. španske groznice, pa da ne nabrajam sad kuge i sve bolesti koje su pravile pošast po cijelom svijetu. To ne znači da ne trebamo biti oprezni”.

Kako su brojke manje u BiH?

“Mi nemamo potpuni podatak koliko se testira u cijeloj BiH, nažalost naš zdravstveni sistem nije jedinstven na cijeloj BiH. Podaci su relevantni što se tiče KS, Zavod za javno zdravstvo podatke koje dostavlja mogu tvrditi da su sto posto tačni. Prema drugim kantonima ja nemam mogućnost da odgovorim da li su tačni, u kojem obimu testiraju. Što više testirate naravno da ćete imati više pozitivnih, manje testiranih – manje pozitivnih”, dodaje Vranić.

Također, istakao je da su WHO, EMA i mnoge zemlje u EU usvojile nove parametre po kojima se gleda relevantnost trenutnog broja novozaraženih.

“Dakle, ono što je važno, što je WHO usvojila i EMA a i sve zemlje skoro EU, više nisu relevantni brojevi novozaraženih, nego je relevantnost u popunjenosti bolnica, odnosno onih koji su sa teškim ili kritičnim kliničkim slikama. Mi imamo u obje bolnice koje zbrinjavaju covid bolesne imamo blizu stotinu bolesnika, negdje oko 90. Još nije kritična situacija, ali oprez je i dalje. Trebamo poštovati epidemiološke mjere pogotovo jer se omikron soj prenosi kapljičnim putem. Apeliram na sve – maske su obavezne!“, kaže Vranić.

Još je rekao da se inspekcije neće ustručavati da zatvore objekte koji budu kršili epidemiološke mjere.

“Mislim da naši građani itekako shvataju važnost situacije, sutra nastavljamo proces vakcinacije. Ukoliko bude više inspekcijskih nalaza gdje se krše mjere epidemiološke kako na otvorenom, tako u zatvorenom i na kafićima u Bjelašnici, nećemo se libiti da pristupimo zatvaranju tih objekata”.

LIDER