Vratila se Carla Del Ponte, sada istražuje ratne zločine u Siriji: ‘Obje strane su činile strašne stvari’

Obje strane u Aleppu počinile su ratne zločine, uključujući avione sirijske vlade koji su “namjerno” bombardovali humanitarni konvoj te ubili 14 humanitarnih radnika i zaustavili humanitarne operacije, rekli su danas istražitelji UN i najavili da će popis ratnih zločinaca predati tužilačkom timu UN. Istraživačkim timom predsjedavaju Paulo Pinhero i Carla Del Ponte.

Sirijske i ruske snage izvodile su svakodnevne zračne napade na istočni Aleppo od jula prošle godine pa sve do pada grada 22. decembra pri čemu su ubijene stotine ljudi i razorene brojne bolnice, navodi se u izvještaju.

U napadima je često korišteno kasetno oružje, a na gusto naseljena područja često su bacane kasetne bombe, što se može smatrati ratnim zločinom počinjenim neselektivnim napadima.

Ipak, istražitelji ne bi mogli reći jesu li obje, i sirijska i ruska strana, koristile to streljivo i bombe u napadu na Aleppo ili samo jedna strana.

Među ratnim zločinima koje istražuju ni jedan nisu pripisali ruskim snagama.

Izvještaj istrage UN komisije je objavljen dok se nastavljaju sirijski mirovni pregovori u Ženevi. Dokument pokriva period između jula i decembra prošle godine, a baziran je na 291 razgovoru sa žrtvama i svjedocima kao i analizama forenzičkih dokaza i satelitskim snimkama.

Sirijski helikopteri bacali su bombe hlora “tokom 2016.” na Aleppo koje su prouzrokovale stotine civilnih žrtava, navodi se u izvještaju.

Opozicione snage granatirale su zapadni Aleppo pod kontrolom vladinih snaga te ubile i ranile desetke ljudi, kaže se dalje u izvještaju.

Koalicija pod vodstvom SAD nije izvela ni jednu ofanzivnu zračnu misiju nad Alepom u drugoj polovini prošle godine.

Istražitelji UN će predati popis ratnih zločinaca u sirijskom ratu, UN tijelu s tužilačkim ovlastima u Ženevi, rekao je predsjedajući Paulo Pinheiro u srijedu.

Pinheiro je na konferenciji za novinare nakon izvještaja o istrazi komisije, kojom dopredsjedava s Carlom del Ponte, nekadašnjom glavnom tužiteljicom Haškog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, u kojem je objavljeno da su obje strane u sirijskome ratu počinile zločine, rekao: “Mi smo potpuno otvoreni. Naravno da ćemo predati popis zločinaca”.

avaz.ba