Vratili se iz Njemačke razočarani: Ne može se zaraditi uprkos štednji

Ne prođe ni dan u medijima u regionu u kojima nema neke priče o mladima koji napuštaju svoju državu i sreću traže u nekoj od zapadnih zemalja Evrope.

Ovo je priča o dvojici Slavonaca koji su se odlučili vratiti u rodni Osijek i zbog toga su presretni.

Kažu, nije Njemačka obećana zemlja, a u Hrvatskoj se može ljepše živjeti ako se radi.

Na posao pri povratku nisu čekali. Odmah su našli radno mjesto taksi vozača, a Tin Pintarić (19) u Njemačkoj je proveo četiri mjeseca radeći na građevinskim poslovima. Odlučio se vratiti u Osijek jer, kako kaže, ni u Njemačkoj sve nije bajno kako većina naše javnosti misli.

– Ja nisam bio prijavljen, ja sam čekao da mi dođe kartica od zdravstvenog da odem otvoriti račun. Molio sam čovjeka da otvorimo tekući račun u njemačkoj banci međutim, on je stalno to odgađao. Ja sam mislio bit će, bit će… Međutim nije ništa bilo, isplaćivao nas je na ruke, priča RTL-u Tin Pintarić.

Ni život nakon posla nije mu bio bajan: – Živjeli smo u jednoj sobi nas trojica i dijelili smo sve. Hranu, troškove…, govori Tin.

Tinov današnji kolega Domagoj bio je odlikaš u školi, a zatim otišao u Njemačku trbuhom za kruhom. Njegov ga je tamošnji poslodavac čak i čipirao da vidi koliko vremena provodi na poslu.

– Ja sam u Njemačku otišao s nepunih 19 godina. Bio sam tamo godinu dana, prvih godinu dana uopće nisam mogao naći posao, a nakon mjesec dana sam dobio posao u skladištu preko agencije. Plaća mi je bila sramotno mala i bio sam na dnu ljestvice što se poslodavca tiče. Vidjela se razlika između nas stranaca i Nijemaca. To se ne govori direktno, ali poslodavci ti indirektno poručuju da nikad nećeš biti u rangu Nijemaca”, priča RTL-u Tinov prijatelj Domagoj Mrša koji je također sreću pronašao u taksiranju.

Obojica kažu kako se u Njemačkoj ne može zaraditi i unatoč dobranoj štednji. Život je, suglasni su, jednostavno preskup, a baš zbog toga su s novim poslom kod kuće izrazito zadovoljni.

– Ipak je ovo naš grad, tu su svi naši prijatelji i porodice. Kod kuće je najljepše, kazali su te zadovoljno zaključili kako im zbog povratka nije žao.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE