testiranje testovi korona
12.01.2021., Sibenik - Posljednjih dana nema prevelike guzve na testiranjima za covid-19 pred sibenskom Opcom bolnicom. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Delta soj koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja augusta, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je Delta varijanta koronavirusa (COVID-19), koja je prvi put otkrivena u Indiji, zabilježena u blizu 100 država i regija, prenosi Anadolija.

Nastavlja se razvijati

Prema navodima Kineske globalne televizijske mreže (CGTN), generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da je varijanta Delta, za koju je utvrđeno da se prenosi mnogo brže, registrovana u najmanje 98 zemalja.

Istakao je da se ova varijanta virusa brzo širi u zemljama u kojima je stopa vakcinacije niska, ali i visoka.

Ghebreyesus je još rekao da je Delta varijanta “opasna” i da se nastavlja razvijati i mutirati.

Najveća prijetnja

Naučni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci je Delta soj okarakterizirao kao “najveću prijetnju istrebljenju Covida-19”.

Prvi put identificirana u Indiji, Delta varijanta sada čini više od 25 posto Covid slučajeva u SAD i na putu je da postane dominantni soj, pokazuju podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prema nekim istraživanjima Delta soj, službeno vođen kao B.1.617.2, najzarazanija je trenutna varijanta koronavirusa, prema podacima iz Velike Britanije. Radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja, prvotno identificiranog na ovom području.