WHO: Dugoročne posljedice Covida-19 još nisu poznate, posebno kod djece

Potencijalne dugoročne posljedice kovida-19 još nisu poznate, posebno kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejesus tokom brifinga održanog u Ženevi.

– Znamo da djeca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije djecu, ali da djeca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od kovida-19 među djecom i adolescentima, rekao je Gebrejesus.

– Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda zabilježeno među osobama mlađim od 20 godina.

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od oboljevanja od ozbiljnih oblika kovida-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima. On je istakao da potencijalne dugoročne posljedice po zdravlje onih koji su bili zaraženi virusom korona još nisu poznate, prenosi TASS.

Iako djeca uglavnom ne obolijevaju od ozbiljnih oblika kovida-19, ona pate na drugi način, rekao je Gebrejesus.

U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni djece širom svijeta mjesecima nisu prisustvovali nastavi, objasnio je direktor SZO.

Usljed razarajućih posljedica po djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude posljednja opcija, rekao je Gebrejesus.

Ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebalo da bude privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen, istakao je on.

Bezbjednost djece u školama nije samo zadatak škola, vlada ili porodica, to je zadatak svih nas, podvukao je Gebrejesus.

Avaz