WHO: I najspremnije zemlje muče se tokom vakcinacije protiv koronavirusa

vakcinacija 3

Čak se i najpripremljenije zemlje muče tokom vakcinacije protiv koronavirusa, izjavila je večeras šefica imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Katherine O’Brien , javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je govorila na online konferenciji koju je organizovao ACANU, asocijacija Ujedinjenih nacija u Ženevi, u kojoj je učestvovao i Seth Berkley, izvršni direktor međunarodne alijanse Gavi koja za cilj ima da omogući pristup vakcinama i siromašnijim zemljama.

“Već smo imali realan napredak u tome da dokažemo da su vakcine bezbjedne, efikasne i visokog kvaliteta”, rekla je O’Brien, dodavši da se vakcine distribuiraju širom svijeta.

Kako je ocijenila, to nije malo dostignuće.

“Ipak, čak i napripremljenije zemlje sa najvećim kapacitetima se bore da isporuče vakcine u dimenziji, starosnim grupama i obimu koji je potreban”, dodala je.

Prema njenim riječima, biće potrebna snaga, energija i ekspertiza svih širom svijeta kako bi se omogućilo zemljama da taj proces urade efikasno.

“Svijet je svjestan da je većina vakcina dostavljena razvijenim zemljama, dok se mnoge zemlje bore da ih dobiju. Već smo obučili desetine hiljada radnika o upotrebi ovih vakcina”, rekla je.

Tokom konferencije, izvršni direktor Berkley je naveo da Gavi vjeruje da će COVAX program omogućiti distribuciju skoro 2,3 milijarde doza vakcine protiv koronavirusa širom svijeta do kraja godine.

“Od tog broja, oko 1,8 milijardi doza će biti dostupno manje razvijenim zemljama besplatno, uključujući i više od 700 miliona doza za nacije Afrike”, rekao je.

On je naveo i da trenutno sve ide po planu koji podrazumijeva vakcinaciju 20 odsto populacije svake manje razvijene zemlje, što je dovoljno da se zaštite medicinski radnici i najrizičnije grupe stanovništva.

Kako je dodao, među izazovima sa kojima se suočava Gavi je i da je prikupljeno oko šest milijardi od ukupno najmanje osam milijardi dolara neophodnih za nabavku i isporuku vakcina.

Berkley je pozdravio i najavu o pridruživanu Sjedinjenih Američkih Država COVAX programu.

“Od ključnog je značaja da se obrati pažnja na drugu generaciju vakcina, kao i na nove sojeve virusa”, zaključio je.

Prethodni članakPet vrsta namirnica koje biste trebali konzumirati svaki dan
Sljedeći članakBroj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao 100 miliona