AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je kao “sjajnu vijest” rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško oboljelih pacijenata od korona virusa.

– Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata oboljelih od Covid-19 koji su na kiseoniku ili vještačkoj ventilaciji – rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kasno sinoć.

– Ovo je sjajna vijest i čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oxford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprinijeli ovom naučnom prodoru koji spašava živote – naveo je on.

Istraživači su početne zaključke o rezultatima podijelili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i “radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana”, dodao je on u saopštenju, prenosi Reuters.

– WHO će koordinisati jednu meta-analizu da bi se povećalo opšte razumijevanje ove intervencije. Kliničke smjernice SZO biće ažurirane da bi se pokazalo kako i kada lijek treba koristiti za liječenje Covid-19 – navela je zdravstvena organizacija.

Prilikom istraživanja tima sa Oxforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek.

Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Ljekari ističu i njegovu cijenu, budući da liječenje do 10 dana ovim lijekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosni 35 za spasavanje života, a lijek je dostupan širom svijeta.