WHO: Pojas Gaze je postao zona ubijanja

WHO: Pojas Gaze je postao zona ubijanja

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejsus (Ghebreyesus) izjavio je da je Pojas Gaze postao zona ubijanja i da je veliki dio blokirane palestinske enklave uništen.

Ističući da se zdravstvena i humanitarna situacija u Gazi nastavlja pogoršavati, Gebrejsus je na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare kazao da su WHO i partneri u posljednja tri dana izveli hitne operacije za bolnicu Nasser na jugu Pojasa Gaze.

Navodeći da se u toj bolnici pod izraelskom blokadom i napadima još uvijek nalazi oko 130 pacijenata i najmanje 15 doktora i medicinskih sestara, Gebrejsus je rekao da jedinica intenzivne njege u bolnici više ne radi, a da WHO pomaže u prebacivanju pacijenata u druge zdravstvene ustanove.

– Gaza je postala zona ubijanja. Veliki dio teritorije je uništen. Više od 29.000 ljudi je ubijeno, a mnogo više povrijeđeno. Teška pothranjenost se brzo povećala od početka rata – istakao je čelnik WHO-a.

Naglasio je da je hitno potreban prekid vatre u Pojasu Gaze te je ukazao i na važnost pružanja neograničene humanitarne pomoći u toj regiji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica