WHO poziva bogatije zemlje da odustanu od zaliha vakcina u korist siromašnih

w 2

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je bogatije zemlje da odustanu od zaliha vakcina protiv koronavirusa u korist siromašnih zemalja.

– Pandemija će prestati kada svijet odluči prekinuti je – rekao je čelnika WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u nedjelju navečer na Svjetskom samitu o zdravlju u Berlinu.

S gotovo 50.000 smrtnih slučajeva sedmično, pandemija je daleko od kraja, rekao je.

Tedros je podsjetio na cilj WHO-a da se najmanje 40 posto stanovništva u svakoj zemlji vakciniše do kraja godine.

– Taj je cilj dostižan – naglasio je Tedros, prenosi dpa.

Zahvalio je Njemačkoj na velikodušnosti, ali je rekao da je potrebno više.

– Zemlje koje su već postigle stopu imunizacije od najmanje 40 posto – uključujući sve zemlje G20 – trebale bi dopustiti UN-ovom programu cijepljenja COVAX ili afričkoj inicijativi AVAT da preuzmu vodstvo u opskrbi vakcinama  rekao je i dodao:

– Nijedna zemlja ne može okončati pandemiju u izolaciji od ostatka svijeta.

Prema riječima njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna, Njemačka je drugi najveći donator u sklopu ACT-a (globalna saradnja za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i ravnopravnog pristupa novim dijagnostičkim sredstvima, terapiji i vakcinama protiv COVID-19), a koja također uključuje COVAX.

Do sada je Njemačka, s 66,2 posto stanovništva koje je potpuno vakcinisano, doprinijela s 2,2 milijarde eura, a do kraja godine treba donirati više od 100 miliona doza vakcina.

Prethodni članakPsiholog o rođendanskim zabavama za djecu uz horore: Zabrane nisu stavljene bezveze i za to postoji razlog
Sljedeći članakSporove dobili svi koji su neosnovano bili u pritvoru pa naknadno tužili BiH