WHO predložio 26 eksperata koji će utvrđivati porijeklo koronavirusa

Screenshot 11 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predložila je 26 eksperata koji će se pridružiti Naučno-savjetodavnoj grupi za porijeklo novih patogena (SAGO), koji će pomoći u utvrđivanju porijekla koronavirusa.

Prošlo je više od godinu i po otkad je virus otkriven u kineskom gradu Wuhanu, a na pitanje koje je njegovo porijeklo još uvijek nema odgovora. Tim stručnjaka će razmatrati je li on “prešao” na ljude koji su kupovali na tržnicama u Wuhanu ili je “pobjegao” iz laboratorije.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

Kineske vlasti su strogo demantovale drugu navedenu opciju. U februaru ove godine je drugi tim Svjetske zdravstvene organizacije boravio u Kini i zaključio da je šišmiš vjerovatno prenosilac virusa, ali da su potrebna dodatna istraživanja.

Međutim, Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, kasnije je izjavio kako je istragu ometao nedostatak podataka i transparentnosti iz Kine.

Grupa SAGO pridružit će se timu od šest stručnjaka koji su posjetili Kinu kao učesnici prethodne istrage. Osim porijekla koronavirusa, SAGO će se baviti i porijeklom drugih visokorizičnih patogena.

ČITAJ JOŠ:  Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

“Saznanje o porijeklu novih patogena bitno je za sprečavanje budućih pandemija”, rekao je Tedros.

U časopisu Science Tedros i drugi zvaničnici naveli su da se opcija “bježanja” virusa iz laboratorije ne može isključiti.

Michael Ryan, šef Odjela za krizne situacije Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je da je istraga grupe SAGO možda posljednja šansa da se otkrije porijeklo koronavirusa.

GODISNJICA
MARKETING