WHO upozorava na drugi talas epidemije: Moglo bi biti i gore

WHO upozorava na drugi talas epidemije: Moglo bi biti i gore

Zemlje u kojima infekcija koronavirusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, saopćila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Svijet je još u središtu prvog talasa epidemije koronavirusa, izjavio je šef programa WHO za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael J. Ryan) na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi. 

Rajan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mjestima gdje je prvi talas utihnuo. 

Postoji, također, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog talasa.

– Ali mi, takođe, moramo biti svjesni činjenice da bolest može da ”skoči” u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi talas – rekao je Rajan i dodao da će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom talasu. 

On je naglasio da Evropa i Sjeverna Amerika treba da nastave sprovoditi mjere vezane za javno zdravlje, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi osigurale nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS