Portal 072info

WHO upozorava na drugi talas epidemije: Moglo bi biti i gore

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zemlje u kojima infekcija koronavirusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mjera za zaustavljanje epidemije, saopćila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Svijet je još u središtu prvog talasa epidemije koronavirusa, izjavio je šef programa WHO za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael J. Ryan) na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rajan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mjestima gdje je prvi talas utihnuo. 

Postoji, također, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog talasa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ali mi, takođe, moramo biti svjesni činjenice da bolest može da ”skoči” u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi talas – rekao je Rajan i dodao da će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom talasu. 

On je naglasio da Evropa i Sjeverna Amerika treba da nastave sprovoditi mjere vezane za javno zdravlje, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi osigurale nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 335
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ljekari objasnili razliku između koronavirusa i obične prehlade

Redakcija

RIJEČ STRUČNJAKA: Jesu li PCR testovi u BiH validni?

Redakcija

Kod još 64 osobe: Novi slučajevi koronavirusa u FBiH

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME