WHO upozorava: Vlade trebaju pojačati vakcinaciju građana

who korona vakcina 98 696x392 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Novi talas omikron varijante koronavirusa širi se prema istoku Evrope, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak pozivajući vlade da pojačaju programe vakcinacije i druge mjere. U protekle dvije sedmice, broj zaraženih više je nego udvostručen u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini, upozorio je regionalni direktor Hans Kluge.

Te je komentare iznio u razdoblju kad je nekoliko evropskih država, uključujući Češku i Poljsku, najavilo da će ukinuti covid-mjere bude li i dalje padao broj zaraženih. WHO je međutim naglasio da su mjere poput brzog testiranja i nošenja maski kontinuirano potrebne te dodao da je dosad na evropskom prostoru registrirano više od 165 miliona zaraženih covidom, uz 25.000 smrtnih slučajeva protekli tjedan.

– Suočeni s plimnim valom omikrona, i s deltom koja i dalje kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak da se ukidaju mjere za koje znamo da djeluju u smanjenju širenja covida-19 – upozorava Kluge.

On je pozvao vlade da ispitaju koji su lokalni razlozi niskih stopa cijepljenja. Protiv covida-19 potpuno je cijepljeno manje od 40 posto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu.