1637356005 covid koronavirus 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 7:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu navodi da bi se region od 53 zemlje mogao suočiti sa još 700.000 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom do proljeća.

NER FIT

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu, sa sjedištem u Kopenhagenu, u Danskoj, također je ukazala na pad zaštite od infekcije navodeći da bi “dopunsku dozu” trebalo dati kao prioritet najugroženijoj populaciji — uključujući osobe sa slabijim imunitetom, starije od 60 godina i zdravstvene radnike.

Svjetska zdravstvena organizacija za Evropu pozvala je ljude da se vakcinišu, da poštuju epidemiološke mjere i pridržavaju se socijalne distance kako bi se zaustavilo širenje virusa.

“Danas je situacija sa COVID-19 širom Evrope i Centralne Azije veoma ozbiljna. Pred nama je izazovna zima, ali ne bismo trebali biti bez nade, jer svi mi – vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci – možemo poduzeti odlučne mjere za stabilizaciju pandemije”, rekao je direktor WHO-a za Evropu dr. Hans Kluge.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Broj umrlih od posljedica COVID-19 u evropskoj regiji je prošle sedmice porastao na skoro 4.200 u danu, što je udvostručenje nivoa zabilježenog krajem septembra.

Kumulativni broj smrtnih slučajeva je sada dostigao 1,5 miliona u regionu.

Tri faktora koja pokreću porast su visoko prenosiva delta varijanta, ublažavanje restriktivnih mjera i veliki dio evropske populacije koji je ostao nevakcinisan, saopćila je WHO za Evropu.

Rečeno je da bi se region mogao suočiti s kumulativnim dva miliona smrtnih slučajeva do 1. marta.

LIDER