Yeezy patike Kanyea Westa prodate za nevjerovatnih 1.8 miliona dolara

Screenshot 4 90
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Patike zbog kojih su atletske cipele postale dio modne scene su prodane za 1,8 miliona dolara. Ovo je nova svjetska rekordna cijena za par tenisica, objavio je Sotheby’s.

Kanye ih je nosio 2008. godine na dodjeli nagrada Grammy i u to vrijeme su predstavljale prototip za saradnju Westa i Marka Smitha sa kompanijom Nike. Kupila ih je platforma RARES koja je dala najvišu javno zabilježenu cifru.

Prodaja je srušila rekord aukcije patika, što je daleko iznad 560.000 dolara koje je Sotheby’s postigao u maju 2020. za par Air Jordan 1 patika iz 1985. godine. Nosio ih je košarkaš Michael Jordan.

Nike Air Yeezy 1 su napravljene od kože crne boje, mogu se zakopčati preko stopala i na jeziku imaju znak “Y”.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na prodaju ih je u aukcijsku kuću Sotheby’s stavio njujorški kolekcionar Ryan Chang.

West ih je nosio dok je izvodio pjesme “Hey Mama” i “Stronger” na pomenutim Grammyjima te izazvao ludilo na društvenim mrežama među modnim fanaticima.

West je saradnju s Nikeom okončao 2013. godine i udružio se sa Adidasom. Forbes procjenjuje da je brend Yeezy samo prošle godine ostvario prihod od 1.7 milijardi dolara.

“Kupovinom želimo osnažiti zajednice koje su ‘izrodile’ kulutru patika”, izjavio je Gerome Sapp, suosnivač i izvršni direktor RARES-a.