Portal 072info

Za BiH neprihvatljivo odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH donio je rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta nuklearnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivlјenju aktivnostima u vezi izgradnje skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, općina Dvor, Republika Hrvatska, a čime bi direktno bio ugrožen i dio teritorije BiH koji graniči s tim područjem, piše bh. novinska agencija Patria.

 

Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da uputi inicijativu Vladi Republike Hrvatske za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, te obvezno delegira pitanje izgradnje skladišta i odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i upozna vlasti Hrvatske sa stavom PSBiH.

Ministrica prostornog uređenja i građenja RS Srebrenka Golić ranije je kazala da se Trgovska gora nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, udaljena je manje od 3 km od granice, područje koje se nalazi u neposrednoj blizini je naseljeno i broji oko 230.000 stanovnika, lokacija je bogata vodotokovima koji predstavljaju centralno slivno područje prema rijeci Uni i opštinama uz rijeku Unu i slivnom području prema rijeci Kupa i opštinama uz rijeku Kupa. Lokaciju Trgovska gora karakterišu vodotokovi koji se koriste za piće i u domaćinstvu, navodnjavanje zemljišta i turističke sadržaje.

S obzirom na geološku građu, područje Trgovske gore je vodopropusno, sa lošim seizmološkim karakteristikama (6. i 7. trusna zona) sa jakim vertikalnim i horizontalnim rasjedima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box