Za brojne bh. građane praznici su sinonim za neizvjesnost

Prema podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je druga u Evropi po siromaštvu. U uslovima rastuće krize, socijalno ugroženi građani naše zemlje i ove godine za praznike, umjesto institucija i sistema, osloniće se na humane i solidarne sugrađane.

Za sve veći broj naših sugrađana praznici su sinonim za neizvjesnost. Budžetska izdvajanja za socijalne kategorije su simbolična, pa oni najsiromašniji i ove godine za praznike zavise od humanih ljudi.

“Mi nemamo sistemski odnos prema problemima, nemamo jaku, socijalnu, odgovornu državu. Više se to bazira na nekoj humanosti. Tako da je to nešto što je sramota za 21. vijek”, smatra sociolog Drago Vuković.

U bijeljinskom centru za socijalni rad nastoje učiniti što više s raspoloživim sredstvima, ali u vrijeme praznika i oni prinuđeni da se okrenu donatorima.

“Dvanaest godina realizujemo našu humanitarnu akciju. Svrha je prikupljanje ili donatorskih sredstava ili direktno prehrambenih paketa. Mi smo imali povećanje ove godine u toku dva navrata, to je na globanom nivou ozbiljna cifra, ali za samog korisnika to je sitno povećanje i zato mi apelujemo na tu solidarnost”, ističe Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad Bijeljina.

S druge strane, paketiće za najugroženije mališane već godinama obezbjeđuju omladinci Crvenog krsta, takođe kroz donacije.

“Dolaze stalno u naše prostorije, traže humanitarnu pomoć, da li je to garderoba ili hrana. Veliki broj, pogotovo kriza kako nas je sve zadesila. Institucije treba malo da se više uključe u pomoć socijalno ugroženim kategorijama”, kaže volonter Crvenog krsta Sreten Krstić.

Izdvajanja za socijalne kategorije u Bijeljini su već godinama na istom nivou. Porast pojedinih budžetskih stavki pojela su poskupljenja. Iako je naočigled jednostavno, čini se da smo nikad dalje od rješenja.

“Treba prvo stvarati uslove da imamo što manje socijalnih slučajeva, ulagati u životni standard i ono što donosi boljitak”, naglašava Vuković.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u BiH više od 800.000 ljudi živi u siromaštvu. Poskupljenja su mnoge porodice gurnula u siromaštvo, a predviđanja za naredni period nisu optimistična.

BHRT