Portal 072info

Za djecu opasno ako više od dva sata dnevno “bulje” u ekrane

Najnovije istraživanje, koje su vodili naučnici sa španskog Univerziteta u Zaragozi i brazilskog Sao Paola, proučilo je podatke koji su obuhvatili više od pet hiljada djece u dobi od dvije do deset godina

Istraživanje provedeno u osam evuropskih zemalja utvrdilo je da gledanje televizije ili kompjuterskog ekrana više od dva sata dnevno može kod djece povećati rizik od visokog krvnog tlaka za 30 posto. Opasnost dugog “buljenja” u ekrane već je godinama poznata, jer je povezana sa sjedilačkim načinom života i pretilošću.

Najnovije istraživanje, koje su vodili naučnici sa španskog Univerziteta u Zaragozi i brazilskog Sao Paola, proučilo je podatke koji su obuhvatili više od pet hiljada djece u dobi od dvije do deset godina iz Španije, Njemačke, Mađarske, Italije, Kipra, Estonije, Švedske i Belgije.

Djeca koja provode više od dva sata dnevno u sjedećem položaju ispred televizora, kompjutera ili igraće konzole, imaju 30 posto veći rizik razvijanja visokog krvnog tlaka, što je zabrinjavajući zaključak, prenosi Jutarnji list.

Naučnici preporučuju da se mlade osobe bave fizičkom aktivnošću više od 60 minuta dnevno, jer u suprotnom rizik od visokog tlaka raste 50 posto. Fizička aktivnost čini čuda, napominju, jer se povećava oksigenacija srca i istovremeno se smanjuje arterijski pritisak.

Podijelite članak