Portal 072info

Za godinu 10 nameta u FBiH napravilo milionsku štetu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za vrlo kratko vrijeme, od kraja 2015. do početka ove godine, u Federaciji je uvedeno deset novih nameta za privrednike. Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozorili su u izjavi za “Avaz” da je to lampica za alarm te da je provođenje Reformske agende radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta krenulo u pogrešnom smjeru.

Srednji sloj

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Jedan od dva najbolnija nameta, kazali su nam, odnosi se na izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, u kojem je neoporezivi dio toplog obroka smanjen s dva na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH, dok je neoporezivi dio regresa za godišnji odmor smanjen 50 posto prosječne plaće.

Drugi se odnosi na pojedine odredbe Zakona o porezu na dobit, kojim se ukidaju poticaji za izvoznike, poticaji za zapošljavanje invalidnih osoba i smanjuju poticaji za investiranje sa 100 posto na 50 posto.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ova informacija dolazi u momentu kada će socioekonomski partneri naredne sedmice sagledati prednacrte zakona o porezima na dohodak i o doprinosima. Ova zakonska rješenja, sve su procjene, dodatno će opteretiti srednji sloj stanovništva.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović izjavio je za “Avaz” da su poslodavci u navedenom periodu pretrpjeli milionske štete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Trenutno analiziramo predložena zakonska rješenja o porezu na dohodak i o doprinosima. Predložit ćemo korekcije koje će popraviti ovo rješenje. Mi ove zakone ne možemo nazvati reformskim, iako je Vladi stalo da određenim anomalijama stane ukraj – kaže Smailbegović.

 Pravi koraci

Nešto što je prisutno 15 godina, naglašava on, ne može se riješiti preko noći. On je napomenuo da je potrebno poduzeti prave korake radi rasterećenja privrede.

– Nije nama u interesu da se uruši ni zdravstveni ni penzioni fond, ali isto tako, ne mogu se baš ni reforme praviti preko naših leđa. Mora se napraviti bolji ambijent da bi privreda krenula naprijed – kazao nam je Smailbegović.

Avaz.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6