Za izgradnju dva nova data centra: Google u Njemačkoj ulaže milijardu eura

google logo lupa ilustracija foto pixabay
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tehnološki div Google objavio je da planira uložiti milijardu eura u izgradnju dva nova data centra u Njemačkoj, kako bi ojačao poziciju na tržištu i izbjegao regulatorne i pravne probleme, piše Hina.

„Data centar u Hanauu bit će svega 20 kilometara udaljen od najvećeg svjetskog internetskog središta DE-CIX-a“, rekao je Philipp Justus funkcioner Googlea za centralnu Europu.

Četverospratnica korisne površine oko 10 hiljada kvadratnih metara u potpunosti će postati operativna iduće godine, dodao je.

Osim toga, Google će uspostaviti novu “regiju u oblaku” odnosno Cloud regiju u BerlinBrandenburgu, iako nije precizirao gdje će se novi data centar nalaziti.

Glavna svrha Googleovih “regija u oblaku” jest približiti klijentima usluge kompanije, a neusporedivo će se poboljšati i brzina prenosa podataka u poređenju s onom preko Atlantika.

Google u sklopu te investicije planira također povećati količinu električne energije dobivene iz obnovljivih izvora za potrebe opskrbe novih podatkovnih centara, koji troše puno struje, piše Hina.

Kompanija Engie Deutschland njegov lokalni energetski partner u narednim će godinama njemačku elektroenergetsku mrežu opskrbiti s više od 140 megavata (MW) električne energije dobivene iz energije Sunca i vjetra, poručio je Google.

Plan će zahtijevati izgradnju nove fotonaponske elektrane kapaciteta 39 megavata i 22 vjetroelektrane, kako bi od 2022. godine, u svakom trenutku, oko 80 posto energije isporučene Googleovoj infrastrukturi bilo iz izvora bez emisija ugljen dioksida.

GODISNJICA
MARKETING