1641928539 dan rs bl 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 12, 2022 @ 7:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Opozicija iz Republike Srpske traži smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je kažu samovoljno poslala protestne note Srbiji, Rusiji i Kini. Sve se dešava zbog proslave devetog januara, praznika koji je osporio državni Ustavni sud. Za to vrijeme protestne note u BIH šalje Hrvatska. U moru politčkih tenzija, nije izostala ni reakcija Milorada Dodika.

Za jedne neustavan dan, za druge neustavne note. Ambasadama Kine, Rusije i Srbije koji su za vikend bili u Banjaluci, uputila ih je ministrica Bisera Turković. Upozoila je diplomate na “nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda BIH”. Označila je to činom grubog miješanja u unutrašnja pitanja BIH, te navela da to može narušiti prijateljske odnose. IZ SNSD-a su naveli da je Turkovićeva ministrica spoljnjih poslova samo jednog naroda, kao i da djeluje protivno Ustavu BiH, u kojem jasno piše da Predsjedništvo vodi spoljnu politiku. S tim se slažu i u SDS-u, ali i konstatuju da se srpska reprezentacija ne snalazi u Sarajevu.

“Gospođa Turković to nije mogla da uradi bez Predsjedništva, jer po Ustavu BIH Predsjedništvo isključivo i to konsenzusom vodi spoljnju politiku. To nije neuobičajno i nije prvi put da izlazi iz svojih ovlaštenja, ponaša se kao šef države, kao šef Predsjedništvu BiH, to je uostalom i gospodin Dodik nekoliko puta rekao da Turković derogira Predsjedništvo, da ulazi u njegove ingerencije. Očito se ponašaju i Dodik i Tegeltija, da su nemoćni pred njom, to već nije problem ona, već oni, jer gospođa Turković s njima briše patos kako želi”, kazala je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

Pandurević kaže i to da niko ne može zabraniti Srbima da slave svoj dan, po cijenu, ističe, i sankcija.I dok se u BIH zbog osporenog Dana pišu, opet osporene note, iste stižu u državu. Iz Hrvatske, sve zbog ove ploče majora Milana Tepića. Postavio ju je gradonačelnik Draško Stanivuković koji kaže da je Tepić posljednji jugoslovenski narodni heroj. Iz komšiluka, s druge strane Save oštre reakcije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ako se svi budemo držali riječi kao major Milan Tepić i damo riječ da ćemo ostati ovdje ova zemlja ima budućnost i niko ne treba da brine. Ne treba da se plašimo ni bilo kojih sankcija, ni bilo koje svjetske sile”, kazao je Stanivuković.

“Mi smo svi zgroženi s obzirom na barutanu i broj poginulih ljudi tada. Za nas bilo kakva spomen ploča je deplasirana i osuđujemo to”, kazao je Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske.

Tenzije se ne smiruju, ni 11. januara. Bošnjaci povratnici kažu da su uznemireni proslavama, paradiranjima i nacionalističkim pjesmama koje se posljenjih dana čuju u RS.Gdje opet kažu da su uznemireni maršom “Nanićevih Bužimljana”, ili pak pozivom na mobilizaciju Zelenih beretki. Milorad Dodik, označen kao jedan od glavnih krivaca za stvaranje tenzija, ipak ističe da je “jedan praznik postao razlog za poziv na mobilizaciju muslimanskih paravojski i histeriju političara” .

LIDER