AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Japana donirala je više od 100.000 KM Osnovnoj školi ”Kovači” u Zavidovićima za zamjenu dotrajale vanjske stolarije i vrata na starom školskom objektu i sportskoj sali u novom objektu te škole.

Stolarija unutar starog objekta škole sagrađenog 1950. godine, novog objekta sagrađenog 1980. godine i sportske sale sagrađene 1970. godine bila je u lošem stanju usljed starosti objekta. Dotrajala stolarija je predstavljala prijetnju po sigurnost učenika.

Zamjenik ambasadora Japana u BiH Miyazaki Kazumasa sutra će u Zavidovićima prisustvovati ceremoniji u povodu dodjele te donacije.

Kazumasa će boraviti i u Gračanici gdje je Vlada Japana izdvojila oko 130.000 KM za renoviranje Osnovne škole ”Lukavica”, za obnovu dotrajale stolarije, vrata, krova školskog objekta i sportske sale.

Novac je dodijeljen u okviru grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti (GAGP) u sklopu kojeg je japanska pomoć BiH dosegla oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, obuhvatajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje i deminiranje.

Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju uslova u oblasti osnovnog obrazovanja u BiH. Uključujući i druge vidove pomoći Vlada Japana je od 1996. godine donirala približno 50 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje više od 80 osnovnih škola širom države.

Japan će nastaviti s podrškom BiH, s ciljem doprinosa njenom društveno-ekonomskom razvoju, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.