Portal 072info

Za one koji mnogo piju kafu, a vode računa o zdravlju

kafa salimunom 696x475 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos uvreženom mišljenju da kafa može da štete vašem zdravlju, jedna studija je dokazala suprotno – ovaj napitak može biti povezan sa nizom zdravstvenih koristi!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Mozen Ganbari iz Medicinskog centra Univerziteta Erasmus u Roterdamu i njegove kolege proučavali su da li je konzumiranje kafe povezano sa prisustvom epigenetskih markera u DNK koji povećavaju ili smanjuju aktivnost određenih gena koji mogu uticati na zdravlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Novo preliminarno istraživanje otkrivaju da kafa može imati važnu ulogu u procesu poznatom kao epigenetska promjena. Ako pitate “koje zdravstvene koristi?” evo kratkog pregleda…

Konzumiranje kafe se povezuje sa nižim nivoom šećera u krvi, boljim zdravljem jetre, većom memorijom, prevencijom demencije i dužim životnim vijekom. Uporedo sa time, kafa sadrži mješavinu sastojaka (među kojima je i naš omiljen kofein) koji pojačavaju naše raspoloženje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posljednjoj studiji, istraživači su željeli da otkriju zašto su mnoga istraživanja pronašla da su kafa i donekle čaj, povezane sa ovim i drugim zdravstvenim prednostima. Oni su se fokusirali na epigenetske promene koje menjaju ekspresiju gena.

  • Epigenetika predstavlja modifikacije DNK koje ne menjaju osnovni DNK niz, već umjesto toga utiču na ekspresiju gena – napisali su istraživači u studiji, te objasnili da su hteli da utvrde da li kafa može da utiče na aktivaciju ili inaktivaciju gena.
Pixabay

Proces kojim jedinjenja kafe utiču na naše gene naziva se metilacija DNK. Istraživači su tražili određene markere poznate pod nazivom metil grupe kod skoro 16.000 ljudi evropskog i afroameričkog porekla u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se više šoljica kafe popije tokom dana, veća je vjerovatnoća da će se izmjeniti nivo metil grupa na 11 određenih mjesta DNK, dokazala je studija. U obzir su uzeti mnogi faktori koji mogu da utiču na rezultate, kao što su starost, indeks, tjelesne mase, pušenje, konzumiranje alkohola…

Metil grupe obično su bile povezane sa genima koji igraju ulogu u varenju, obradi štetnih hemikalija i kontrolisanju upale u organizmu.

  • Glavna snaga ove studije je velika veličina uzorka i multietnički doprinos – naglasili su naučnici.

Međutim, ovi rezultati su i dalje preliminarni i zasnivaju se na posmatranju povezanoasti između faktora, ne tačno na uzroku. Potrebno je uraditi još dodatnih studija da bi se dokazalo da metil grupe mijenjaju aktivnost ovih gena i da utiču na naše zdravlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME