Za ovo vam ne treba pomoć muškarca: Stvari koje svaka žena treba da zna sama da uradi na automobilu

Za ovo vam ne treba pomoć muškarca: Stvari koje svaka žena treba da zna sama da uradi na automobilu

Danas viđamo mnogo više žena za volanom automobila nego što je to ikada bio slučaj, ali i dalje za baš sve što se desi s kolima, većina dama automatski okreće broj telefona supruga, oca, majstora.

Uredu je potražiti pomoć nekoga ko se bolje razumije u automobile, ali to nije slučaj sa sljedećih nekoliko stvari, jer ovo možete i bez pomoći muškarca.

Provjera i dodavanje ulja

Nivo ulja treba redovno provjeravati, budući da je u pitanju tečnost bez koje motor ne može pravilno da radi. Neka vam u automobilu uvijek bude pri ruci stara krpa ili papirni ubrus, izvadite “štap” za provjeru ulja, obrišite o tkaninu ili papir, pa opet vratite nazad, a zatim pregledajte koliko se ulja zadržalo na kraju. Svaki mjerač na sebi ima obelježen minimum i maksimum ulja. Ako je potrebno, dodajte ulje – i njega uvijek treba imati u gepeku.

Provjera i dodavanje vode

Kao i bez ulja, motor ne može da radi dobro ni bez dovoljne količine vode koja služi da bi se spriječilo pregrijaavanje. Svaka posuda za rashladnu tečnost takođe ima obilježen minimum i maksimum, pa redovno pratite stanje vode u posudi. U ovu posudu dodaje se destilovana voda, nikako obična.

Antifriz

Tokom zime, umjesto obične vode u posudu za rashladnu tečnost dodaje se antifriz, kako bi se spriječilo smrzavanje vode i omogućilo pravilno rashlađivanje motora. Prije svega, morate znati koji tip antifriza je pogodan za vaše vozilo. Ako je u pitanju nov auto, tu informaciju dobit ćete u papirima, ali ako je u pitanju polovno vozilo, trebalo bi pitati prethodnog vlasnika koji antifriz je već u automobilu (ne bi trebalo da se miješaju) ili potražite informaciju na sajtovima ovlašćenih servisa.

Oznake G11, G12, G12+ i G12++ su standardi marke Volkswagen, što znači da ih mogu koristiti vozila marke VW, Audi, Seat, Škoda, Porsche, ali su vremenom postali opšte prihvaćeni. Drugi proizvođači imaju sopstvene standarde, a postoje i nacionalni/međunarodni standardi. Nikako ne treba sipati čist antifriz, već ga razblažiti destilovanom vodom, najčešće u razmjeri 1:1. U svakom slučaju, obratite pažnju na uputstvo za upotrebu na kutiji, tu vam svakako sve piše.

Tečnost za vjetrobran

Postoji ljetnja i zimska (protiv smrzavanja stakala), a ništa nije lakše nego dodati potrebnu količinu – jednostavno je treba sipati u odjeljak za tečnost za vjetrobran. U svakom automobilu na posudi za ovu tečnost nacrtani su staklo i brisači, te nikako ne možete da pogriješite.

Zamjena gume

Možda zvuči kao nešto za šta treba muška snaga i škola za automehaničare, ali zapravo je izuzetno lako i jednostavno. Treba samo da imate pravi alat u gepeku, koji uvijek treba da je u autu: dizalicu, ključ i rezervnu gumu. Dizalicu postavite ispod auta, blizu gume koja je pukla, kako bi odigla automobil od zemlje na mjestu gdje treba da zamijenite gumu. Zatim postavite ključ na šarafove na felni, odvrnite i skinite gumu. Zamijenite je drugom, zavrnite šarafove (da biste bili sigurni, najbolje je svaki šaraf dodatno pritegnuti oslanjajući se nogom i svom težinom na ključ). Spustite auto, uklonite dizalicu i vozite dalje.

Posjeta vulkanizeru

Nakon što ste zamijenili gumu koja je pukla, staru odnesite vulkanizeru koji će moći da je zakrpi, ukoliko oštećenje nije preveliko. Zapamtite da vam se opet može desiti da vam pukne guma i da ni u kom slučaju ne treba da krećete, naročito na duži put, bez rezervne gume.

Provjera pritiska i pumpanje guma 

Svaki put prije nego što krenete nekuda autom, bacite pogled na gume. Ako kola dugo stoje, gume mogu da se ispumpaju. Tu će vam pomoći pumpa, koju također nije loše imati u gepeku ili garaži. Svako malo na pumpi provjerite pritisak u gumama i dopumpajte ih; besplatno je, a može da vam uštedi puno truda.

Pokrenite prazan akumulator

Među korisne dodatke za automobil spada i punjač za akumulator. On vam može biti spas kada se akumulator isprazni (zbog dužeg stajanja ili istrošenosti), napuniće ga bar toliko da možete da se odvezete po novi akumulator ili gdje god treba da odete. Za punjenje akumulatora važno je sljedeće: Svaki akumulator ima crvenu i crnu (ili obe crne, ali označene sa plus i minus) izbočinu na vrhu, koja služi za punjenje. Svaki punjač ima crvenu i crnu (plus i minus) štipaljku. Pravilno ih povežite (plus na plus, minus na minus), pa tek onda uključite u struju, nikako obrnuto. Ako imate vremena, ostavite da se akumulator puni 24 sata.

Start na kablove

Još jedna spasonosna tehnika koja će pokrenuti “mrtav” akumulator, a u kojoj će vam pomoći drugi vozač dobre volje (ili vi njemu). Evo šta treba znati o paljenju akumulatora na kablove:

Oba akumulatora moraju da budu istog napona (kod većine vozila 12 V). Prije spajanja kablova, kada motori kod oba vozila ne rade, treba pogasiti sve nepotrebne električne potrošače kao što su radio, grijanje stakala, sjedišta ili ventilacija, da bi na raspolaganju bila sva dostupna snaga koja je potrebna motoru za paljenje. Ovi uređaji mou ostati uključeni kod vozila sa ispravnim akumulatorom;
Kačenje kablova mora se obaviti po tačno određenom redosljedu: prvo zakačite crvenu štipaljku za pozitivan pol ispražnjenog akumulatora, a zatim drugi kraj (drugu crvenu štipaljku) za pozitivan pol akumulatora “donora”. Zatim zakačite štipaljku na negativni pol donora, pa drugi kraj na negativni pol ispražnjenog akumulatora.

Zatim se startuje vozilo donora, koje bi trebalo nekoliko minuta da radi, a zatim možete pokušati paljenje auta sa ispražnjenim akumulatorom. Držite kvačilo pritisnuto, radi smanjenja opterećenja; Uklonite kablove suprotnim redosljedom od onog koji ste primijenili kad ste ih priključivali; Nemojte gasiti automobil prije nego što pređete određenu razdaljinu – najbolje je izvesti auto iz grada i voziti, kako bi se akumulator dopunio iz alternatora. Imajte u vidu da je najčešći razlog otkazivanja akumulatora dotrajalost (najčešće poslije 5 godina) i da ga tada treba zamijeniti novim.

Stil.rs

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE