Za ovu staru novčanicu može se dobiti oko 300 eura

Euro mart2022 PS

Slovenija je u Europsku monetarnu uniju ušla 2007. zamijenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar eurom, a sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dosežu značajnu vrijednost na numizmatičkom tržištu.

Za dobro očuvanu novčanicu od 10.000 tolara, štampanu prvi put 1995., može se dobiti oko 300 eura, kazao je za slovenski infoportal N1 predsjednik slovenskog numizmatičkog društva Urban Mate, prenosi Jutarnji.hr.

Prilikom zamjene tolara u eure tu novčanicu s likom pisca Ivana Cankara dobivalo se 41,6 eura.

Nakon što je ukinula korištenje starog jugoslavenog dinara u jesen 1991., Slovenija je u opticaj bila pustila tzv. “vrijednosne bonove” koji su se koristili manje od godine dana, a za neke dobro očuvane primjerke danas se mogu dobiti iznosi koji desetak puta prelaze stvarnu vrijednost iz vremena kad su se koristili, navode upućeni u numizmatičko tržište.

Prema podacima centralne banke, kod građana je, u novčanicama i kovancima, ostalo tolara u vrijednosti oko 32 miliona eura.

Copy
Prethodni članak“Dodik i drugi trebaju znati: Nema nikakvog, a pogotovo ne mirnog razlaza u BiH”
Sljedeći članakJuratović: Izetbegović, Čović i Dodik surađuju, podijelili su institucije između, a kada se radi o političkim odlukama, tu jedan drugog kao koče