Portal 072info

Za pet godina broj prvačića u Federaciji BiH smanjen za 15 posto

djeca skola 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U periodu od školske 2015/16. do školske 2020/21. godine broj učenika prvih razreda manji je za 3.290 ili 15,03 posto, stoji u sklopu informacije o upisu učenika u osnovne i srednje škole, koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH. Federalna vlada je nakon današnje sjednice održane u Sarajevu saopćila da je prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2020/21. godini u Federaciji BiH te da je predložila preporuke.

“Ova školska godina odvija se u svjetlu posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19”, stoji u informaciji, te se navodi da su kantonalna ministarstva uvažavala smjernice i preporuke vezane za pandemiju koronavirusa.

Tako su se svi kantoni opredijelili za kombinirani model nastave – u učionici i online.

Nastavak trenda smanjenja broja prvačića

Analiza podataka o učenicima upisanim u prvi razred osnovnih škola u FBiH ukazuje na evidentan nastavak trenda smanjenja njihovog broja.

“U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj prvačića je smanjen za 484 ili 2,54 posto. U periodu od školske 2015/16. do školske 2020/21. godine broj učenika prvih razreda manji je za 3.290 ili 15,03 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola”, navodi se u informaciji.

Tako je, prema zbirnim podacima za Federaciju BiH, broj učenika osnovnih škola u ovom periodu smanjen za 13.494 učenika ili 7,08 posto.

Podaci za učenike srednjih škola

Podaci za ovu školsku godinu, izuzevši Posavski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10, koji nisu dostavili podatke, također ukazuju na primjetan nastavak trenda smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola.

“Trend kontinuiranog smanjenja zabilježen je i kada je riječ o podacima o ukupnom broju učenika srednjih škola u Federaciji BiH. Najveće procentualno smanjenje u šestogodišnjem periodu zabilježeno je u Unsko-sanskom kantonu (27,75 posto), Hercegovačko-neretvanskom kantonu (27,16 posto) i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde (22,79 posto)”, stoji u informaciji.

Pandemija COVID-19 negativno je utjecala i na realizaciju obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu, koji u pojedinim kantonima nije realizovan zbog zatvaranja odgojno-obrazovnih ustanova (u drugoj polovini marta 2020. godine) ili je realizacija prekinuta prije okončanja programa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kako će učenici u drugo polugodište: Online ili uživo?

Portal 072info

Online nastava je nužno zlo! Nastavnici će morati popraviti štetu koja će nastati

Portal 072info

Nova naredba o radu škola u Kantonu Sarajevo

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME