Za posjete Mont Blancu morat će se plaćati depozit od 15.000 eura

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jean-Marc Peillex, gradonačelnik francuskog grada Saint-Gervais, je saopćio da će svi oni koji žele posjetiti planinu Mont Blanc morati uplatiti depozit od 15.000 eura kojima će biti pokriveni troškovi eventualnog spašavanja i sahrane.

Kao razlog za to je istakao to što ova poznata planina postaje sve opasnija. Opasnost se povećava zbog toga što visoka temperatura učestalije uzrokuje odrone. Peillex je poručio onima koji ne budu poštovali pravila da igraju Ruski rulet.

Prema njegovim riječima, prosječan trošak spašavanja je 10.000 eura, dok je trošak sahrane 5.000 eura. Za njega je neprihvatljivo da porezni obveznici u Francuskoj pokrivaju ove troškove.

Kritikovao je one koji posjećuju ovu planinu, a bez da se adekvatno pripreme za to, odnosno bez da poštuju pravila. Kao primjer za to je istakao grupu Rumuna koji su 30. juna pronađeni u trenutku kada su nosili šorc i patike. Preko razglasa na policijskom helikopteru pozivani su da se vrate, a oni su odgovorili da će se dan kasnije vratiti – ispričao je gradonačelnik Peillex.

Nedovoljne količine snijega i izuzetno visoke temperature su destabilizirale stijene i otežale kretanje. Povećan je i rizik od lavina. Sve ovo se pripisuje klimatskim promjenama.

Mont Blanc ima 11 vrhova viših od 4.000 metara, koji se nalaze na području Francuske i Italije. Godišnje privlače stotine hiljada turista, prenosi BBC.

GODISNJICA
MARKETING