Za prva četiri mjeseca ove godine: Za šest miliona KM manji izvoz mesa

Za prva četiri mjeseca ove godine: Za šest miliona KM manji izvoz mesa

Od januara do kraja aprila ove godine zabilježen je izvoz mesa, peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi (svježe, rashlađeno i smrznuto) iz Bosne i Hercegovine u vrijednosti od 10.794.946 KM. Ovo su zvanični podaci Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodan Vijetnam

U odnosu na isti period prošle godine zabilježen je pad izvoza ovih mesnih proizvoda. Naime, za prva četiri mjeseca 2023. godine vrijednost izvoza bila je 16.339.819 KM.

Prošle godine u prvih pet država po vrijednosti izvezene količine bile su Turska, Hrvatska, Srbija, Nizozemska i Sjeverna Makedonija. Do kraja aprila 2024. Turske nije bilo među prvih pet, kao ni Sjeverne Makedonije, već su na spisku Crna Gora i Slovenija (uz Srbiju, Hrvatsku i Nizozemsku), a dodan je i Vijetnam, kao šesta država.

– Posmatrano prema vrsti mesa, najveći izvoz goveđeg mesa zabilježen je u Tursku, mesa peradi u Hrvatsku, a svinjskog u Sjevernu Makedoniju – podaci su Vanjskotrgovinske komore.

Količinski pad

Brojke pokazuju da je za kompletnu 2023. vrijednost izvoza mesa i mesnih prerađevina iznosila čak 132.404.528 KM, što je za četiri posto više u odnosu na godinu prije, kada je izvezeno mesa u vrijednosti od 127.439.784 KM.

– Zabilježen je rast izvoza svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa od oko 400 tona (izvoz u Tursku), kobasica i sličnih proizvoda od 29,6 posto te mesa peradi od 9,5 posto. Također, bilježi se količinski pad izvoza svinjskog mesa od 93 posto – pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore za 2023. godinu.

Brojka

50 posto i više zabilježeno je povećanje izvoza mesa i mesnih prerađevina u Tursku.

Kada je u pitanju uvoz mesa i mesnih prerađevina u 2023. godini, iznosio je 662,9 miliona KM, što je za 20,28 posto više u odnosu na 2022. godinu.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica