ZA SAMO 60 SEKUNDI: Sami uradite sistematski pregled i provjerite svoje zdravstveno stanje!

Podijelite vijest

Samo 60 sekundi je dovoljno da uz pomoć nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite vaše dnevne rutine i napravite kratak i djelotvoran sistematski pregled.

Pogledajte svoje oči

Beonjača može štošta da otkrije o vašem zdravlju. Ona bi trebalo da bude čisto bijele boje. Crvenilo u očima prouzrokuju sitni krvni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može da postane i žućkasta.

Uradite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svjetlu posmatrate beonjaču. Ako se boja iste mijenja uzrok može da bude neispavanosti, iritacije, alergije ili napor, ali ako ona ostaje nepromijenjena potražite pomoć ljekara.

Pogledaj svoju četku za kosu

Opadanje kose može da bude pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki poslije češljanja primijetite mnogo više dlaka od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod sljedećeg češljanja prebrojte vlasi.

Izgubite li oko 100 dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima, vrijeme je da se posavjetujete sa doktorom.

Ispušite nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluznice nosa. Ali i najmanja promjena u organizmu to stanje može da poremeti. Ispušite nos u bijelu papirnu maramicu.

Ako ne ispušete ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate providnu tečnu sluz najvjerovatnije je riječ o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledaj svoje nokte

Zdrav nokat je čvrst, bistar i providan. Bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i pogledajte ima li na njemu nekih značajnih promjena.

Bjelkaste mrlje mogu da znače manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu da ukazuju na gljivičnu infekciju. Primijetite li takvu ili sličnu promjenu budite oprezni i pratite promjene. Ako se situacija pogoršava ili mijenja, a ne nestaje potražite pomoć stručnjaka.

Pogledaj svoj konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem važan je dio higijene usne šupljine. Ali takva rutina može da bude pokazatelj nekih većih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba.

Primijetite li krvarenje ne morate da se uznemiravate, jer to može da bude pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenjem koncem može riješiti. Ali ako vaše desni nakon čišćenja ne prestaju da krvare, upitajte svog stomatologa za savjet.

Pogledaj svoju mokraću

Normalna boja urina trebala bi da bude bistre svijetlo žute boje. Ali promjene u urinu mogu da prouzrokuju brojni faktori kao što su hrana, piće, ali i neke zdravstvene tegobe. Za sve promjene boje i mirisa, obavezno idite do ljekara!

Pregledaj svoju kožu

Detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Primijetite li na koži neke neobične promjene ili nove mladeže, mrlje ili depigmentaciju potražite savjet ljekara.