Za šta je sve dobar zeleni čaj?

zeleni-caj

Izuzetno zdrav zeleni čaj je dobar izbor mnogih ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Ali, on zapravo može spriječiti učinak određenih lijekova.

Najnovija studija pokazala je kako su lijekovi za smanjenje krvnog pritiska manje učinkoviti ukoliko uz njih konzumirate zeleni čaj. Istraživači su upozorili na to ističući kako zeleni čaj također može reducirati učinak i nekih drugih lijekova, prenosi Daily Mail.

Jedno upozorenje je posebno bitno za pacijente koji pate od povišenog krvnog pritiska, te nastoje uzimati zeleni čaj umjesto kafe kako bi smanjili unos kofeina u organizam. Uz to, mnogi od njih imaju saznanja da zeleni čaj dosta snižava krvni pritisak.

Nekoliko japanskih istraživača mjerili su krvni pritisak i to deset zdravih muškaraca i žena nakon uzimanja lijekova. Oni su dobili lijek dva puta, sa zelenim čajem i sa vodom, te je utvrđeno da zeleni čaj umanjuje učinak lijekova za čak tri četvrtine.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da ovaj čaj sličan učinak ima i na određene lijekove protiv angine i nepravilnih otkucaja srca, te za sprečavanje migrene.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE