Portal 072info

Za svaku transakciju veću od 200 KM mora postojati dokaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaki iznos veći od 200 KM koji poslovni subjekt isplaćuje fizičkoj osobi po novoj uredbi koja određuje uslove i način plaćanja između učesnika u platnom prometu u gotovom novcu, moraće se knjižiti i prikazati kroz knjigovodstvene papire.

Ova odluke koju je donijela Vlada FBiH, pravne osobe, s obzirom da moraju voditi blagajničko poslovanje, nemaju ograničenja u smislu visine novca koji se drži u blagajni, visine isplate i visine naplate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U obavljanju djelatnosti poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za isplate penzija, primanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim osobama iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Također se može isplatiti akontacija putnih troškova i dnevnici za službena putovanja, isplate naknada i drugih primanja koja se ne smatraju dohotkom i ne podliježu oporezivanju skladno propisima koji regulišu porez na dohodak, otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičke osobe, isplata štete fizičkoj osobi po osnovi osiguranja imovine i osoba ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME