Za svaku ženu koja trpi nasilje važno ekonomsko osnaživanje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zvorničanka Mirsada Tursunović, žrtva ratne torture, uz pomoć Udruženja građana “Vive Žene” iz Tuzle koje od septembra 2021. godine radi na projektu “Izgradnja ekonomske otpornosti žena žrtava rodno zasnovanog nasilja kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje pristupa za ostvarivanje prihoda“, pokreće vlastiti biznis i na taj način nastoji unaprijediti svoj položaj i ekonomski osnažiti.

Tursunović se bavi izradom ručnih radova, a kroz ovaj projekt koji finansira Evropska unija, dobit će materijal potreban za rad.

U sklopu tog projekta, pokrenuta je kampanja “Zapošljavaj, poboljšavaj” koja ima za cilj da pomogne žrtvama nasilja u njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. Održane su brojne radionice i edukacije na kojima je učestvovalo 16 žena, a neke od njih već su razvile svoje poslovne ideje.

– Moja poslovna ideja je da uz svoj rad promovišem i rad Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu, čija sam i predsjednica. Udruženje djeluje na području cijelog Tuzlanskog kantona, a sjedište nam je u Tuzli. Dobiću vunu, konce i sve ostalo što je potrebno za izradu različitih predmeta. U radu nisam sama, a imam i dosta starijih članica. Njih uključujem u rad i dajem im savjete i ideje kako da izrade neki ručni rad. Kada sve završimo, pronalazimo načine da to prodamo i upotpunimo svoje kućne budžete – kaže Tursunović.

Radnookupaciona terapija je jako važna za žrtve seksualnog nasilja u ratu, te ona ističe da njima ovakav vid aktivnosti i angažmana mnogo znači s obzirom da se radi o osjetljivoj kategoriji.

– Tokom rada mi se opustimo i pokušavamo da ne mislimo na ono što nam se desilo. Ponekad naravno da bude i suza, ali se ne damo. Znale smo da radimo i u hladnom prostoru jer nismo imale grijanje. Ali, ipak, uz osmijeh i zveket igala mi ne odustajemo. Na tim druženjima podijelimo tugu, bol i sreću. Pokušavamo da osnažimo jedna drugu da bez straha i stida govorimo o nasilju koje su preživjele naše članice – ističe Tursunović.

Smatra da je za svaku ženu koja trpi nasilje itekako važno vlastito ekonomsko osnaživanje.

– Svaka žena koja trpi nasilje, uglavnom sve to podnosi zbog ovisnosti o finansijama. Svako osnaživanje takve žene da nešto može da doprinese sebi i svojoj porodici, za tu majku, ženu, mnogo znači – naglašava Tursunović.

Kaže da bi i društvo u cjelini moglo da pomogne i promijeni mnogo toga kada su u pitanju žrtve nasilja.

– Najprije ženama žrtvama rata, da takve osobe u našem društvu zbog predrasuda ne žive više u strahu. Da se ta stigmatizacija smanji, da silovanje prestane da bude tabu tema, da se žrtve ne odbacuju iz društva. Najkonkretniju pomoć ovoj kategoriji stanovništva mogli bi da pruže poslodavci na način da obrate pažnju i pruže ovim ženama priliku da rade – zaključuje Tursunović.