Za uspjehe bh. inovatora država ne mari

inovatori3

Da smo zemlja talenata potvrđeno je nebrojeno puta. Među priznanjima su i uspjesi bh. inovatora za koje država ne mari. Dok ideje pretvaraju u genijalna rješenja, primjera radi, bh. firme radije otkupljuji strane inovacije.

Zaboravili ste isključiti svjetlo ili kućanski aparat – ne brinite; sve što vam treba je pametna razvodna tabla, izum talentiranih studenata s Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta UNSA.

– Rezultat našeg rada je bio prototipa razvodne table i povezana aplikacija koja omogućava upravljanje uređajima u kući uz pomoć mobilnog telefona. U budućnosti planiramo raditi na dodatnom usavršavanju i razvoju pametne razvodne table – objašnjava za Federalnu televiziju Mirza Avdić, student Mašinskog fakulteta UNSA.

Njihova ideja dio je praktične nastave koje nedostaje u obrazovnom sistemu, kaže Avdić, te dodaje da moramo slijediti primjer zapadnih zemalja i primjene dualnog obrazovanja.

– Pružanjem adekvatne prakse studentima i učenicima oni se upoznaju sa pravilima i uslovima i tržišta i prije nego završe školovanje oni se upoznaju s iskustvima koja će biti od velike važnosti prilikom zapošljavanja, a kompanije uz minimalne napore dobijaju potencijalnu radnu snagu, tj., obrazovane mlade ljude – dodaje Avdić.

Mladi svaki dan patentiraju inovacije, ali konkretno priznanje države izostaje, priča Nađa Zubčević, projekt menadžerica Centra za promociju civilnog društva, čiji je izum – antibakterijska daska za toalet nagrađen na svjetskom nivou.

– Mogu se pohvaliti da sam s tom inovacijom predstavljala Bosnu i Hercegovinu na raznim takmičenjima među kojima sam sudjelovala na takmičenju u Seulu gdje sam osvojila Grand Price u konkurenciji 30 zemalja svijeta – ističe ona.

Zemlje svijeta prepoznaju bh. potencijal i zbog toga je prošle godine oformljen Trezor bh. inovacija, da bi se ideje zaštitile, olakšalo patentiranje, ali i pronašli potencijalni kupci. Podrška je slaba tačka ove priče.

– Statistika pokazuje da BiH ulaže svega 0,2% BDP-a u istraživanje i razvoj, dok Evropa ulaže 2,5, ali i s tim lošim statistikama imamo organizacije poput Fondacije Mozaik, Centra za promociju, Instituta KULT, Stelex i tako dalje – dodaje Zubčević.

I tako svakog dana nastaju inovacije koje bi trebale da povežu IT zajednicu, kreativce, dizajnere i partnere. Nebriga države, kažu, neće ih spriječiti da svoje ideje pretvaraju u izume, jer dok čovjek živi – živi i ideja.

Prethodni članakUN: Broj migranata u svijetu manji za dva miliona zbog pandemije
Sljedeći članakKoronavirus potvrđen kod 180 osoba u BiH, 23 preminule