Portal 072info

Za vikend se očekuje suho i toplo vrijeme, a iza nedjelje bi moglo zabijeliti na planinama

Nakon obilnih kišnih padavina, koje su na nekim područjima izazvale poprilične probleme, meteorolozi očekuju da bi vikend trebao biti mnogo sunčaniji i sa više suhog vremena. No, nakon nedjelje se očekuje zahlađenje, koje bi moglo donijeti i prvi snijeg, zasad na planinama, odnosno u dijelovima Balkana preko 1.200 mnv

Tako na popularnoj meteo stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, navode da se nakon petka, tokom kojeg bi trebalo prevladavati promjenjivo vrijeme s kišom (u Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji su mogući i pljuskovi s grmljavinama), u subotu se očekuje više suhog i stabilnog vremena, s tim da je na kopnu Balkana ujutro moguća magla.

– I veći dio nedjelje sunčano, krajem dana naoblačenje s kišom. Puhati će umjeren i pojačan, u obalnim dijelovima i jak jugoistočnjak sutra. Tokom vikenda uglavnom slab do umjeren istočnjak i jugoistočnjak. Hladnije od nedjelje.

Prvi dio sljedeće sedmice: Oblačno s kišom te hladnije, nije isključena mogućnost za snijeg u višem gorju iznad 1.200 mnv – navodi se u prognozi sa ove stranice.

Prognoza za BiH

Subota

U Bosni i Hercegovini bi trebalo prevladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Lokalno slabi pljuskovi su mogući u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Očekuje se najniža jutarnja temperatura većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C, a njviša dnevna temperatura između 14 i 20°C.

Nedjelja

U Bosni i Hercegovini prije podne bi trebalo biti sunčano uz umjerenu naoblaku. U Bosni po kotlinama bi moglo biti magle. Poslijepodne očekuje se novo naoblačenje sa zapada koje bi moglo usloviti kišu prvo u Krajini i u noći na ponedjeljak bi se moglo proširiti na cijelu zemlju. Očekuje se vjetar slab primjenljivog smjera, najniža jutarnja temperatura većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C, a najviša dnevna temperatura između 16 i 21°C.

Podijelite članak