Zaboravite na Indeks tjelesne mase: Naučnici imaju novu formulu za mjerenje debljine

Podijelite vijest

debljina dijetaIndeks tjelesne mase ( BMI ) bio je osnova za praćenje gojaznosti gotovo 200 godina, no naučnici danas kažu da se ovakvim načinom mjerenja i vitka osoba može svrstati pod debelu i okreću se novim formulama, a to je A Body Shape Indeks (ABSI) ili Indeks tjelesne forme.

Većina ljudi mjeri jesu li preteški jednostavno tako što stanu na vagu ili mogu li stati u svoju omiljenu odjeću. No, liječnici se u određivanju debljine oslanjaju na naučnu formulu pod nazivom Body Mass Index (BMI), a izračunava se tako da se težina u kilogramima podijeli s visinom u metrima na kvadrat. To je gotovo 200 godina bio zlatni standard po kojem se izračunavala idealna tjelesna težina. No, pitanje je koliko to uopće ima smisla.

Naprimjer, sportista koji ima veliku mišićnu masu može se svrstati pod pretile osobe unatoč tome što ima malo ili nimalo masnog tkiva – jednostavno zato što mišić teži od masti i ima zato puno kila.

S druge strane, čovjek s malo mišićne mase može se smatrati zdravom i vitkom uprkos tome što ima veliku količinu masti oko struka.

To je vrlo važno znati jer se visceralno masno tkivo koje se nalazi i oko stomaka smatra ključnim faktorom rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Visceralno masno tkivo izlučuje molekule koje, između ostalog, dovode do oštećenja krvnih žila.

Naučnici su sada okreću novim načinima mjerenja tjelesne masnoće. Body shape indeks razvili su prije dvije godine istraživači na City College, New York.

Dok se BMI izračunava na kalkulatoru, ABSI je složeniji i oslanja se na godine, spol, visinu, vaskularno masno tkivo, a precizni računalni softver pretvara rezultate mjerenja potencijalni rizik od prerane smrti.