Zaboravite na Njemačku i Švedsku: U ovoj državi se za rad plaća 13.000 KM mjesečnoAlla Nofal preselio je iz doma u Jordanu u Bahrain kad je navršio 25 godina kako bi radio kao prodavač softvera, a već nakon tri godine napredovao je do pozicije direktora prodaje.

Danas, u dobi od 27 godina, radi kao generalni menadžer globalnih operacija za 01 Systems koja posluje s vodećim bankama diljem Bliskog istoka i Indije.

“Za ljude koji su marljivi i spremni raditi u Bahrainu ima odličnih
 prilika”, rekao je Nofal koji bi isti posao mogao raditi iz Jordana, no
 navodi kako je Bahrain mnogo bolje mjesto za život i posao te da su 
ljudi tamo vrlo profesionalni te otvorenog uma, prenosi BBC.

Manje poznato područje Perzijskog zaljeva 200 puta je manje od Floride, a ima tek milion i pol stanovnika. Posljednjih godina ekonomija je patila zbog niske cijene nafte, koju najviše izvoze, a bilo je i dubokih političkih tenzija između vladajuće porodice Sunita i Shia koji su većinsko stanovništvo u Bahrainu. Sve je rezultiralo nasilnim antivladinim protestima 2011. godine.

Međutim, novija istraživanja pokazuju kako je ovaj arhipelag od tridesetak otoka drugo najbolje mjesto za strane radnike, tek jedno mjesto iza Njemačke. Popularna mjesta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Hong Konga ostala su iza Bahraina na ovoj tablici.

Bahrein - undefined

Visoka plata, ravnoteža između privatnog i poslovnog života te prilika za razvoj omogućuju stranim radnicima da se osjećaju sigurno i zadovoljno u Bahrainu, a zbog toga su i odani svojim poslodavcima. Kulturna raznolikost je velika, no poslodavci ne mare ko, što i otkuda je ko, već radnike nagrađuju temeljem njihovog učinka.

Osim odlične poslovne klime, Bahrain strane radnike privlači i time što nema poreza na dohodak, dok je s druge strane radnici imaju plaćen smještaj, edukacije, prijevoz. U anketi je većina ispitanika navela odličnu zaradu i bonuse na platu kao dodatan plus.

Gastarbajteri u Bahrainu zarađuju više nego polovica populacije te kraljevine. Plaće, naravno, ovise o sektoru i poziciji, no prosječan radnik tamo zarađuje 7.876 dolara mjesečno, što iznosi otprilike 13.000 KM.

Bahrain je pogodan i za privatne investicije jer znači prilično malo tržište na kojem je jednostavnije poslovati.