873x400 41
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Jasinu Samari (Yasin), državljaninu Bosne i Hercegovine, Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su da napusti zemlju zbog tužbe svojih državljana. Samara je od 22. maja u Dubaiju i nije u mogućnosti da se vrati u BiH.

Riječ je o vlasniku firme „Bosnian International for Tourism“ iz Sarajeva, koja je izgradila apartmansko naselje u Ilijašu, namijenjeno arapskim kupcima.

Podnijeli prijavu

Upravo su te vile u Ilijašu kamen spoticanja zbog kojih Samari nije dopušteno da napusti Ujedinjene Arapske Emirate, pojasnio nam je njegov sin Jusuf Samara, zabrinut za oca i njegovo zdravlje.

– Riječ je o klasičnoj iznudi. Oni žele da im moj otac prepiše 25 vila, a nemaju dokaza da su uplatili novac za njih. Namamili su ga u Dubai, gdje su ga „zarobili“. Nije mu oduzet pasoš, ali ne može da napusti zemlju. Živi u hotelu, a znate kakve su tamo cijene. I ranije su to pokušavali, ali sudovi u BiH su svaki put donosili odluku u našu korist. Riječ je o grupi od 15 osoba. Na našem računu nema uplate za vile – kazao nam je Jusuf.

Sarajevski advokat Anel Kurtović, koji zastupa Jasina Samaru, rekao nam je da je bio u Dubaiju, posjetio Samaru, koji je u teškom stanju jer je doživio infarkt tokom pregovora u tužilaštvu.

– Ono što je sigurno je da gospodin Samara nije kriv. To je čista iznuda, on je ucijenjen da potpiše jednu izjavu i da prebaci određeni broj vila za koje su ti vlasnici potpisali ugovor s prethodnim direktorom društva, gospodinom Halidom (Khalid). Navodno je taj bivši partner gospodina Samare uzeo novac od njih, međutim, nemaju nijedan dokaz za to. Zato su gospodina Samaru zadržali, podnijeli krivičnu prijavu protiv njega i zabranili mu izlazak iz zemlje – rekao je Kurtović.

Advokat napominje da je u Dubaiju pregovarao s advokatima.

– Rekao sam da ću njima podnijeti krivičnu prijavu zbog lažnog prijavljivanja. Nema dokaza o uplati, a očekivali su da gospodin Samara prebaci vlasništvo nad 25 vila na njihovu firmu i zaključi ugovor. Prvo su tražili 12, pa 17 i na kraju 25 vila, a ni za jednu nemaju dokaz – pojasnio je Kurtović

Zatražili pomoć od Ambasade BiH

Kurtović kaže da su se za pomoć obratili Ambasadi BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da reagiraju posredstvom Ministarstva vanjskih poslova.

– Tražili smo da se čovjeku pomogne, on sam plaća hotel svaki dan, nema još puno finansijskih sredstava. Trebao je na operaciju u bolnicu, a nije imao sredstava da je plati. Oni su odgovorili da su poslali upit Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tražili su sve podatke i čekamo od njih odgovor. Gospodin Samara je državljanin BiH, bio je borac, u ratu je i ranjavan – istakao je advokat Kurtović.