Začarani krug nepotizma: Direktori državnih institucija mogu zapošljavati rodbinu, čak i ako…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Direktori državnih institucija imaju diskreciono pravo da postavljaju rukovodioce, iako Agencija za državnu službu BiH odabere najbolje kandidate. To otvara mogućnost imenovanja po stranačkoj ili rodbinskoj direktivi – prenosi N1

Bosna i Hercegovina ima više od 70 institucija. Javna je tajna da se čelne pozicije tih institucija tretiraju kao stranački plijen te se raspoređuju kao npr. resori u Vijeću ministara BiH.

Međutim, prava se borba vodi oko čelnih pozicija unutar tih institucija. Agencija za državnu službu BiH tada raspisuje konkurs i institucijama predlaže najbolje plasiranog kandidata.

Međutim, direktori javnih institucija imaju diskreciono pravo da zaposle bilo koga sa te rang-liste, pa tako mogu, ako hoće, da zaposle i najslabije rangiranog kandidata.

Bilo je primjera da su na čelne pozicije u institucijama imenovani oni koji su bili drugi ili treći na listi, da bi kasnije bili uhapšeni zbog vršenja kriminalnih radnji upravo u tim institucijama.

Agencija za državnu službu BiH lani je izdala 13 mišljenja za imenovanje na 14 rukovodećih pozicija u državnim institucijama, dok je u šest slučajeva postavila rukovodeće kadrove.

n1info.com

072INFO TV