Zamke koje se mogu desiti: Kada radnik ima pravo na bolovanje i ko ga plaća tokom odsustva?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Udruženje poslodavaca FBiH danas je u Sarajevu organiziralo okrugli sto na kojem je predstavljen “Priručnik o pravima i obavezama radnika i poslodavaca kod bolovanja i povreda na radu”, koji ima cilj približiti i olakšati ostvarivanje prava i obaveza kako radnika tako i poslodavaca na teritoriji Federacije BiH.

Ovim priručnikom data su objašnjenja vezana za praćenje zdravstvenog stanja i radne sposobnosti radnika od momenta zaključivanja ugovora o radu, te kroz institute privremene spriječenosti za rad – bolovanja, do utvrđivanja preostale radne sposobnosti i gubitka radne sposobnosti.

Kako je istaknuto na skupu radi pravilne i lakše primjene zakonskih propisa koji regulišu oblast rada, penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih propisa vezanih za prava i obaveze radnika i poslodavca, promatrano kroz pojam zdravstvene i radne sposobnosti radnika, Udruženje poslodavaca Federacije BiH smatralo je neophodnim izdavanje priručnika koji će kroz zakonsku regulativu i druge propise koji se primjenjuju u oblasti rada, približiti i olakšati ostvarivanje prava i obaveza kako radnika tako i poslodavca na teritoriji Fedracije BiH.

ČITAJ JOŠ:  Predstavljena aplikacija e-Posmatrači, održana edukacija predstavnika ovjerenih političkih subjekata

Po riječima autorica priručnika doc.dr. Melihe Pozderac-Memija i dipl. pravnice Envere Kudić, u priručniku su stvari koje se nadovezuju na Zakon o radu , Zakon i PIO, razne pravilnike o bolovanju i slično.

Ovim priručnikom pojašnjava se praćenje radnika kroz pojam radne sposobnosti od momenta zasnivanja do prestanka radnog odnosa, kao i ostvarivanje prava i obaveza kako radnika, tako i poslodavca po tom osnovu. Moderno doba ili doba u kojem živimo i radimo prilikom odabira radnika kojeg poslodavac zapošljavanja, zahtijeva zadovoljavanje njegovih ne samo općih već i viših, posebnih kriterija. Stoga, nužno je da poslodavci prilikom prijema radnika na rad, pravilno ocijene kandidata – budućeg zaposlenika, kao i dokumentaciju koja im se prilaže, a posebno dokumentaciju koja se odnosi na zdravstvenu i radnu sposobnost da bi što lakše mogli prepoznati osobu koja će zadovoljavati potrebe upražnjenog radnog mjesta, rečeno je.

ČITAJ JOŠ:  Preminuo dugogodišnji sportski novinar Zlatan Rašidović

– Pokušali smo s pravnog i medicinskog aspekta pojasniti najpotrebnije smjernice u praćenju zdravstvenog stanja i radne sposobnosti kod radnika od prijema u radni odnos, pa sve do prestanka radnog odnosa. Ovaj priručnik je segmentalno pojasnio svaki dio koji se odnosni na promjenu u zdravstvenom stanju i promjene u radnoj sposobnosti, kroz četiri poglavlja.Tu se upozorava i na određene zamke koje se mogu desiti i na koji način to mogu da preveniraju i jedni i drugi, ko plaća opravdano odsustvo do 42 dana kada je radnik na bolovanju, a ko nakon 42 dana, objašnjen je pojam profesionalne bolesti, profesionalne povrede, kao i benefiti za radnike ako se procedurom dokaže da postoji profesionalna povreda ili profesionalno oboljenje – kazala je, između ostalog, Pozderac-Memija.

ČITAJ JOŠ:  Nove informacije iz Zagreba. Na respiratoru trudnica iz Sarajeva: Sada je stabilno, ali još uvijek je životno ugrožena

Također, ocijenjeno je da ova brošura ima poseban značaj ako se uzmu u obzir problemi u ovim oblastima koji su već ustaljeni u praksi.

GODISNJICA
MARKETING