Portal 072info

Zanimljiva mapa: Koliko smo depresivni?

Bliski Istok i Sjeverna Afrika pate od najveće stope depresije, navodi se u novoj studiji naučnika sa australijskog Univerziteta u Queenslandu. A koliko je Balkan depresivan, pogledajte na mapi koju je objavio Washington Post.

Naučnici su otkrili kako je depresija drugi vodeći uzrok radne nesposobnosti i nešto više od četiri posto populacije ima dijagnostifikovanu depresiju. Mapa pokazuje koliko stanovnika u svakoj zemlji pati od kliničke depresije.

Što je crvenija zemlja, to više depresije, što je plavlja zemlja, to je stopa kliničke depresije sve manja. Ljudi koji žive u zemljama s većom brigom za zdravlje i dostupnijim zdravstvenim sistemom manje boluju od depresije.

Uz Bliski Istok i Sjevernu Afriku, na popisu najdepresivnijih dijelova svijeta su i Istočna Evropa, te Karibi. Teret depresije, tj. učinci takvog stanja na životni vijek, koji je zbog njega znatno kraći, također prati stopu depresije, pa je najveći u Afganistanu, a slijede Eritreja, Ruanda, Bocvana, Gabon, Hrvatska, Holandija i Honduras.

Kada je riječ o balkanskim zemljama, prema ovoj mapi najdepresivnije zemlje su Hrvatska i Crna Gora te Makedonija.

Istraživači su koristili unaprijed poznate podatke o prisutnosti raznih oblika kliničke depresije u svakoj pojedinoj zemlji.

A naša zemlja, pa u njoj izgleda živi samo sretni i rasterećni ljudi.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box