Portal 072info

Zanimljivo otkriće u Beču: Pronašli jabuku staru 4.000 godina, evo i otkud

hofburg palaca bec pixabay1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Arheobotaničari su otkrili do sada najstariju jabuku u Beču, a zanimljivo je i to da je do otkrića došlo baš pred austrijski “Dan jabuka” 13. novembra.

Pretpostavlja se da je primjerak evropske divlje jabuke (Malus sylvestris) osušen prije 4.000 godina, a zatim odložen za zimnicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ostaci jabuke pronađeni su tokom iskopavanja neolitskog naselja u mjestu Oberlaa. Seosko naselje datira od 2.400 godine prije nove ere.

“Nalaz pokazuje da je jabuka vjerovatno osušena i spremljena za zimnicu. Pretpostavlja se da je jabuka uzbrana u šumama koje su tada pokrivale brdo Laaer i dolinu Liesingbach. Ovaj plod predstavlja najstariji primjerak jabuke na bečkom tlu”, saopćili su iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Jabuka - undefined
Foto: Stadtarchaeologie Wien: Jabuka

“Znamo za slična nalazišta u Švicarskoj, gdje su prepolovljene divlje jabuke nizane na gajtan i čuvane kao suho voće za zimu”, rekla je Marianne Kohler-Schneider, arheobotaničarka bečkog Univerziteta prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU).

Pronađena jabuka nema mnogo sličnosti sa današnjim vrstama. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema naučnicima, sistematsko voćarstvo i uzgoj jabuka stiže tek hiljadama godina kasnije u Evropu. Tokom iskopavanja otkrivene su i žitarice i neke životinjske kosti. To omogućava uvid u osnove života neolitskih stanovnika u naselju Oberlaa.

Od 1973. godine se u Austriji “Dan jabuka” tradicionalno obilježava drugog petka u novembru. Ovaj dan ne spada u zvanični popis praznika nego je građanska inicijativa u cilju jačanja ekonomskog značaja jabuke i voćarstva u regiji. Austrijanci godišnje konzumiraju oko 70.000 tona jabuka.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME